În prezent, există două forme de vegetarianism adoptate. Vegetarienii sunt cei care au exclus carnea din dieta lor, dar mănâncă produse lactate, ouă sau icre. Veganii sunt cei care au renunțat cu totul la produse de origine animală, consumând doar legume, fructe și cereale.

Riscuri mai mici de îmbolnăvire

Studii recente în domeniul nutriției arată că o dietă bazată pe fructe și legume scade riscul unor boli cardiovasculare și chiar al cancerului. În SUA s-a constatat, după urmărirea timp de mai mulți ani a unor grupe de vegetarieni și oameni care consumă toate tipurile de alimente, următoarele: cei care nu au consumat altă carne în afară de pește au un risc cu 34% mai mic de a muri de o boală cardiacă. Din ce în ce mai mulți oameni renunță la consumul de carne sau chiar total la produse de origine animală, fie pentru anumite perioade, cum ar fi postul creștin, fie fac din acest regim un mod de viață. Vegetarienii au un risc cu 38% mai mic de a muri de cancer la plămâni și cu 34% mai mic de a muri de o boală cardiacă. Veganii au un risc cu 74% mai mic de a muri de o boală de inimă.

Carențe de vitamine și minerale

Cu toate beneficiile menționate mai sus, vegetarienii, veganii si persoanele care țin post pot avea anumite carențe de vitamine, minerale și oligoelemente. Dacă ai eliminat cu totul consumul de produse animale, îți vor lipsi în special vitaminele B1, B2, B6, B12, D3 și acizii grași Omega 3. În unele cazuri, ai putea avea cantități insufi ciente de Fier sau Zinc. Vitaminele B1, B2, B6 mențin metabolismul energetic normal și asigură funcționarea optimă a sistemului nervos. Aportul de vitamina B12 ajută procesul de diviziune celulară, contribuie la formarea globulelor roșii și la echilibrul sistemului nervos. După cum se știe, Calciul și vitamina D3 au rolul de a menține sănătatea sistemului osos și a celui muscular, iar Fierul și Zincul contribuie la formarea globulelor roșii, a hemoglobinei și la transportul oxigenului în corp.

Surse alternative

Vitamina B12 se găsește mai mult în surse de origine animală, așa că este foarte greu pentru cei care adoptă un regim vegan să o obțină. Surse vegetale sunt soia fermentată, ciupercile Shitake, algele și drojdia alimentară. Pentru un aport optim de fi er trebuie să consumi legume verzi (gulii, varză, spanac, urzici, broccoli), fructe oleaginoase (migdale și caju), fasole, linte, mazăre, fructe deshidratate (caise, stafi de, curmale), cereale integrale și produse din făină integrală. Zincul se găsește și el în cereale integrale, produse din soia, leguminoase, nuci și germeni de grâu. Poți obține necesarul de acizi grași esențiali Omega 3 din uleiul de măsline extravirgin, de fl oarea-soarelui presat la rece sau din uleiurile de susan, in, cânepă și alune de pădure.

Sursa foto: Flickr.com