Mastoza este o afecțiune des întâlnită. Uneori nu este necesar tratamentul. Totuși, atunci când este însoțită de dureri sau alte simptome neplăcute, este bine să intervii, mai ales că această problemă poate semnala un dezechilibru hormonal.

Plante de ajutor

Dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, a observat că, s-au obținut ameliorări vizibile în cazuri ușoare de mastoză doar prin dietă și masarea sânilor. Din punct de vedere fitoteraputic, sunt de ajutor păpădia, brusturele, năpraznicul, coada-șoricelului și zmeurul. Brusturele, coada-șoricelului și năpraznicul sunt contraindicate în sarcină, dar, de cele mai multe ori, în această situație mastoza se rezolvă de la sine. Preparatele gemoterapice din muguri de coacă negru sau zmeur sunt și ele de folos. Dr. Răduță recomandă și câteva plante indiene: haldi, kutki, guduchi, vacha.

Dieta, un amănunt important

Dieta în perioada tratamentului este foarte importantă. Dr. Răduță te sfătuiește ca aproximativ 70 % să fie legume și fructe proaspete, cereale integrale și sucuri naturale preparate în casă. Hrana crudă permite organismului să beneficieze și de toate substanțele care se pierd la prelucrare termică ridicată. Se pot lua suplimente de vitamina A și E. Sunt de ajutor și acizii grași nesaturați, cum ar fi cei din uleiul de semințe de in sau de luminiță de seară (evening primrose). Acesta din urmă se găsește și sub formă de capsule. Hidratarea corectă este esențială, pentru că ajută la detoxifiere. Se recomandă excluderea oricăror excitante, cum ar fi alcoolul și cafeaua, precum și a tutunului, a sucurilor carbogazoase și a zahărului alb. De asemenea, ar trebui evitate produsele lactate, ouăle, carnea, prăjelile, produsele afumate sau sărate excesiv, conservele, margarina.

Masajul sânilor

Dr. Cristina Răduță,  Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Cristina Răduță, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

”Un rol la fel de important ca al dietei îl are masajul sânilor. Se masează blând, fără a se apăsa, cu toată palma începând de sus, dintre sâni, și continuând spre exterior, apoi circular împrejurul sânilor. Masajul se realizează cel mai bine la duș, când mâna poate aluneca ușor datorită săpunului sau a gelului. În cazuri mai grave, la recomandarea medicului, se va folosi un ulei cu proprietăți terapeutice, cum ar fi cel de nucă de cocos sau de ricin.”

 

 

 

Sursa foto: flickr.com