Radicalii liberi sunt substanțe chimice instabile care au tendința permanent să devină stabile. Pot face acest lucru doar dacă ”fură” un electron de la un atom din apropiere. Astfel, împiedică buna funcționare a celulelor din corp și, în final, a întregului organism ducând la degradarea lui. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă anumite alimente, dar și plante care te pot ajuta să combați efectele negative ale radicalilor liberi. Dintre acestea, nu ezita să consumi spanac, pătrunjel, banane, roșii sau castraveți. Muștarul este și el binecunoscut pentru efectele sale pozitive. Atenție, însă la aditivii care se găsesc în unele produse din comerț.

Păducelul, în afecțiuni cardiace

”Păducelul combate formarea radicalilor liberi”, observă farmacistul, care îl recomandă și în cazuri ușoare de tahicardie, aritmie, spasme cardiace, hipertensiune, însă spune că bolnavii cardiaci îl vor întrebuința doar după consultarea medicului. Se poate folosi o infuzie preparată dintr-o linguriță rasă de flori și frunze la o cană cu apă. Se bea treptat, seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Tinctura se prepară din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool de 60°-70° priu macerarc timp de 10 zile. Se iau câte 10-15 picături în puţină apă sau într-o linguriţă cu zahăr de 3 ori pe zi. În plus, există produse fitoterapeutice standardizate pe bază de păducel și care pot fi găsite în comerț.

Surse naturale de antioxidanți

Beta-caroten – se găsește în sfeclă, broccoli, morcovi, dovlecei, spanac, cartofi dulci, varză, salată verde, cereale integrale, pepene galben, caise, mango.

Vitamina A: ficat, ouă, lapte. Menţionăm că, în fructe şi legume, vitamina A se află sub formă de beta-caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Vitamina C: varză de Bruxelles, conopidă, mazăre, varză, ardei iuţi şi verzi, portocale, lămâi, ananas, zmeură, căpşune, grape-fruit şi, în special, pseudofructele de măceş.

Vitamina E: uleiurile vegetale (sunt de preferat cele presate la rece, nerafinate), nucile, cerealele integrale.

Vitamina D: este produsă de piele în urma expunerii la soare (sunt suficiente 10 minute pe zi). Se mai găsește în pește și ouă.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Cum poți preveni cancerul

”O serie de vitamine şi provitamine (vitamina A, beta-carotenul, vitaminele E şi C) sunt cunoscute pentru efectele lor antioxidante. De aceea, se consideră că previn riscul de a face cancer, având rol de contracarare a radicalilor liberi organici sau anorganici. Totodată, se pare că şi vitamina D3 (calciferol) are un efect antiproliferativ, de inhibiţie a celulelor maligne. În esenţă, se poate susţine cu date concrete, bazate pe numeroase studii efectuate pe grupe de indivizi, că vitaminele şi provitaminele (carotenoizii, retinoizii, vitaminele C, E şi D), precum şi corespondentul lor natural din legume şi fructe au efect preventiv pentru anumite localizări ale bolii canceroase (intestin gros, glandă mamară, plămân, vezică urinară, prostată, stomac, ficat, pancreas). În plus, tot pe baza studiilor clinice, s-a demonstrat că extractele pe bază de Ginseng au acțiune antitoxică, protectivă și antioxidantă asupra radicalilor liberi. Au influență privind încetinirea procesului de îmbătrânire. Se administrează doar produse precis dozate și standardizate.”

Sursa foto: Shutterstock