Dr. farmacist Ovidiu Bojor a studiat medicina indiană tradițională, care recomandă o dietă echilibrată, în care alimentele să se îmbine armonios, combinând cele șase gusturi de bază: dulce, acru, sărat, astringent, picant și amar.

Gustul dulce

(90% din volumul meselor zilnice)

Alimente considerate dulci: nu doar zahărul, mierea şi fructoza, ci și carnea, fasolea, grâul, orezul, porumbul, meiul, ovăzul, cartoful, laptele şi derivatele sale, ouăle.

Rol: menţin apa în organism, ajută buna funcționare a sistemului nervos şi a aparatului circulator, favorizează vindecarea rănilor. Stimulează creşterea în greutate, menţin agilitatea şi forţa fizică, prelungind şansa de supravieţuire.

Excesul de alimente dulci duce la obezitate, pierderea poftei de mâncare, dezvoltarea unor boli metabolice (cum ar fi diabetul) şi endocrine, scade imunitatea.

O alimentaţie săracă în glucide duce la pierderea greutăţii corporale şi la instalarea unei astenii permanente.

Gustul acru (3,5% din dieta zilnică)

Alimente acre: lămâile și alte fructe acre, tomatele, murăturile şi oțetul.

Dulci-acrişoare: portocalele, ananasul, perele, prunele şi piersicile.

Rol: ajută digestia, stimulează procesele metabolice şi activitatea cardiacă. Ajută la creşterea în greutate şi a forţei fizice.

Alimentele acre în exces pot provoca afecţiuni circulatorii, hepato-biliare, gută, astenie, scăderea imunităţii.

O alimentație săracă în alimente acre are ca urmare disfuncţii digestive, tulburări cardiace sau nervoase.

Gustul sărat

(nu trebuie să depășească 0,25 % din cantitatea de alimente a fiecărei mese)

Există diferite tipuri de sare: sarea gemă (de mină) și sarea marină (cele mai recomandate), sarea de argilă; sarea extrasă din fructe.

Rol: favorizează digestia și ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Asigură o bună circulaţie sangvină.

Excesul de sare în alimentaţie provoacă tulburări circulatorii, stări febrile, hemoragii, scăderea potenţei sexuale, albirea sau/şi căderea părului, hiperaciditate, acumulare excesivă de toxine în organism.

Lipsa sării din organism determină tulburări digestive, boli ale sistemului nervos şi circulator, dureri musculare.

Gustul picant

Alimente picante: ardei iute roşu, piper negru, coriandru, usturoi şi ghimbir.

Rol: stopează creşterea anormală, transpiraţia excesivă, mărind capacitatea de eliminare a toxinelor. Favorizează metabolismul grăsimilor şi inhibă reacţiile alergice.

Alimentele picante în exces pot provoca impotenţă sexuală, ameţeli, stări febrile, tulburări nervoase.

Consumul redus de alimente picante determină pierderea poftei de mâncare, cu scăderea greutății sau tulburări circulatorii.

Gustul amar

(în jur de 1% din dieta zilnică)

Alimente amare: turmeric, schinduf, chimen, nucşoară, sparanghel, castraveţi amari, pătrunjel, mentă.

Rol: favorizează secreţia glandelor endocrine. Reglează temperatura corpului şi menţin sănătatea pielii. Accelerează arderea grăsimilor şi purificarea sângelui. Ajută la combaterea paraziţilor intestinali.

Abuzul de condimente amare are drept consecinţă instalarea unei astenii nervoase.

Înlăturarea condimentelor amare din alimentaţie duce la scăderea imunităţii și a tonusului muscular.

Gustul astringent

(aproximativ 5% din dieta zilnică)

Gust dulce-astringent: anumite soiuri şi varietăţi de fasole, linte, portocalele, mazărea tânără, soia, bananele

Gust acru-astringent: majoritatea fructelor necoapte.

Rol: refacerea ţesuturilor, stimulează formărea hematiilor şi secreţia biliară.

În exces: determină constipaţie, suferinţe nervoase sau musculare (cu paralizie sau impotenţă funcţională), afecţiuni cardiace.

Folosirea redusă a alimentelor astringente provoacă tulburări circulatorii, duce la scăderea timpului de coagulare a sângelui şi la prelungirea duratei de vindecare a rănilor.

Sursa foto: Michael Coghlan / flickr.com