Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă „crețușca, plantă cu efecte antiinflamatoare, diuretice, stomahice şi astringente”. E indicată în gastrite și ulcer peptic. Se administrează fl orile sub formă de infuzie (o linguriță la o cană cu apă) și se beau două căni pe zi.

Tratament pentru Helicobacter pylori

Dacă ai simptome cum ar fi dureri sau arsuri stomacale, greață sau vomă frecventă, balonare, ar fi bine să vezi dacă nu ești infectată cu Helicobacter pylori. Vorbește cu medicul tău pentru a te testa. Terapia anti Helicobacter pylori diminuează foarte mult riscul de recidivă sau de hemoragii ale ulcerului gastric și duodenal și grăbește vindecarea. Dracila (Berberis vulgaris) conține berberină, o substanță care reduce spasmele musculare și poate ajuta digestia, stimulând secreția biliară. Are și un efect antibacterian puternic și combate infecțiile, precum cea cu Helicobacter pylori. Se administrează sub formă de tinctură, dar numai sub supravegherea unui fi toterapeut, pentru că poate fi contraindicată în fazele acute ale bolii. Un alt tratament se obține din rășina arborelui de mastic (Pistacia lentiscus). Aceasta reduce acțiunea bacteriei asupra stomacului și, în unele cazuri, o elimină complet, analizele ieșind negative. La noi se găsește sub formă de produse standardizate la farmacie și la magazinele cu produse naturale.

Pansamente gastrice

Pentru a combate hiperaciditatea, se poate face o cură cu cărbune medicinal. Se găsește în farmacii și se folosește conform prospectului. Alternativ, se poate folosi și argilă, care are proprietăți cicatrizante, fi ind un veritabil pansament gastric. Se lasă de seara până dimineața o lingură de argilă (procurată din farmacii sau magazine cu produse naturale) în 100 ml de apă plată. Se ia pe stomacul gol și poți mânca micul dejun la o jumătate de oră după aceea. În prima săptămână se bea doar apa, apoi și lutul care se sedimentează pe fundul paharului, după ce a fost omogenizat prin amestecare. Tratamentul poate fi continuat timp de 40 de zile.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

ANTIACIDE NATURALE

Migdalele dulci au o acţiune foarte complexă. Uleiul gras din ele formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică şi reduce secreţia de pepsină, precum şi senzaţiile de dureri şi arsuri gastrice. Recomand să se mănânce 30-35 g de sâmburi zdrobiţi de două ori pe zi. Se mai poate face un amestec din 30 g de sâmburi zdrobiți cu o lingură de lapte sau o linguriță de smântână. Cartoful ajută și el în combaterea hiperacidității. Este indicat și sub formă de suc proaspăt, consumat dimineața pe stomacul gol în cantitate de 100 ml. Varza conține vitamina U (factor antiulceros) și vitamina K (antihemoragică). De aceea, calmează senzațiile de arsură stomacală. Se face o cură de suc de varză, câte un pahar pe zi, între mese. Este bine să fie consumată ca atare, în salate sau în preparate culinare ușoare (nu călită sau cu cârnați). Este necesar consumul a 300-400 g pe zi.”

Sursa foto: cnseed.org