Cele mai frecvente întrebuințări ale veninului de șarpe sunt în creme antireumatice și antiinflamatoare, dar acesta este util și în alte afecțiuni. Dr. docent biolog Mircea Ciuhrii observă că toxinele extrase din diferite specii de șerpi pot avea acțiune asupra sistemului nervos și asupra sistemului sangvin. Sunt folosite și în preparate homeopate.

Analgezic și calmant

S-a dovedit ca toxinele din anumite tipuri de venin de șarpe reduc durerile bolnavilor și pot înlocui morfina. Cele extrase din cobre au o durată de acțiune mult mai lungă si nu dau dependență. Se prelucrează prin fierbere. Astfel, sunt eliminate o serie de componente, care pot provoca hemoragii și pot fi utilizate și pentru tratarea astmului bronșic, epilepsiei și a afecțiunilor sistemului nervos”, spune dr. Mircea Ciuhrii. Alte tipuri de venin sunt folosite pentru stoparea proceselor de iritare abundentă a organismului și a inflamațiilor. Există și unguente care conțin venin de viperă, utile în tratarea durerilor musculare, luxații, reumatism și spondiloză.

Medicament al viitorului

Veninul șarpelui cu clopoței poate crește șansele de supraviețuire ale pacienților care suferă de cancer de piele, arată o descoperire recentă a cercetătorilor brazilieni. Ei au observat că o proteină izolată din veninul acestei reptile a făcut ca șoarecii cu cancer de piele să aibă cu până la 70 % mai multe șanse de supraviețuire. Tumorile s-au dezvoltat mult mai încet sau, în unele cazuri, chiar a fost inhibată formarea lor. Avantajul acestui tratament ar fi că nu afectează decât celulele canceroase și nu pe cele sănătoase, ceea ce înseamnă că nu are efectele negative ale tratamentelor clasice. Din păcate, mai avem de așteptat câțiva ani până când noua terapie va fi testată suficient și adaptată nevoilor umane. Va fi folosită și în cazul altor tipuri de cancer.

Dr. Mircea Ciuhrii, Insectfarm

Dr. Mircea Ciuhrii, Insectfarm

Tratamentul bolilor de sânge

Toxinele șerpilor veninoși sunt utilizate cu succes pentru elaborarea preparatelor care tratează hemofilia. Acestea au proprietatea de a activa procesul de coagulare a sângelui. Pot servi și la diagnosticarea afecțiunilor sistemului sangvin. Dar alte toxine pe care le conțin șerpii veninoși pot dizolva cheagurile și stopa formarea unor noi formațiuni trombocitare, astfel sunt utile în tratarea trombofiliilor. Un preparat obținut pe baza veninului extras de la viperele de nisip, care include o cantitate mare de neurotoxină, se utilizează în anestizii și ca analgezic puternic.”