Hameiul acţionează ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteză utilizate în tratamentul artritei”, constată dr. farmacist Ovidiu Bojor care recomandă „în cazul crizelor reumatice, o cură de una-două săptămâni, timp în care se beau trei căni pe zi de infuzie de hamei. Pe lângă efectul său antiinflamator, acesta acţionează asupra sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere la bolnavii de reumatism”.

Previne apariția pietrelor la rinichi

Cercetătorii americani au realizat un studiu în care au observat că cei care consumau regulat și moderat bere aveau un risc mai mic de a face calculi renali. Oricine observă nevoia de a merge la toaletă după ce a băut bere și aceasta se datorează proprietății sale diuretice, care ajută organismul să elimine substanțele care formează pietrele la rinichi. Tot acestă calitate poate duce la diminuarea riscului de a face diabet, pentru că scade nivelul glucozei din sânge. Previne și bolile cardiovasculare și osteoporoza.

Atenție!

Pentru efecte bune, nu ar trebui să nu depășești 250 ml pe zi, de trei-patru ori pe săptămână. Barbații ar putea bea până la 750 ml, dar o cantitate ponderată ar fi de 500 ml. Nu ar trebui să o asociezi cu covrigei sau altceva de „ronțăit”, dar o poți bea în timpul unei mese obișnuite. Persoanele care au diabet sau alte probleme de sănătate vor întreba medicul în privința consumului de bere sau hamei.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Hameiul, relaxant și antibacterian

Hameiul provoacă un act reflex de activare a salivației și a sucurilor gastrice. De aceea, este considerat stimulent al apetitului și tonic-amar. Poate opri dezvoltarea bacteriilor. De aceea, a fost folosit chiar și în tratamentul tuberculozei sau în silicoză. Produsele pe bază de hamei au și acțiune sedativă, hipnotică și spasmolitică. Sunt recomandate în stări de neliniște, anxietate și insomnii. În special în combinație cu extractele de valeriană sunt indicate în stări de neliniște, anxietate și insomnii. Acestea induc un somn liniștit, lipsit de efectele secundare ale barbituricelor. Au și efect de diminuare a apetitului sexual exagerat. Se folosește sub formă de infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se bea câte o cană înaintea meselor principale. Lujerii tineri se folosesc în alimentație, iar extractul de conuri – în industria berii.