Multe femei preferă varza roșie pentru salate și o consideră mai sănătoasă. Dar puțini dintre noi știm cu adevărat care sunt diferențele importante dintre varza roșie și varza albă, dincolo de culoarea acestor legume.

Varza este o legumă de toamnă gustoasă și apreciată, folosită intens în bucătăria românească. Se gătesc supe de varză, salate de crudități, sarmale, mâncăruri de varză dulce sau varză acră, inclusiv plăcinte sau pateuri cu varză călită. De asemenea, se folosesc mai multe tipuri de varză, precum varza de Bruxelles sau mai recent varza Napa care este apreciată pentru frunzele ei mai crocante.

Numeroasele ei beneficii pentru organism sunt binecunoscute: varza ajută digestia, ameliorează problemele de stomac, inclusiv ulcerul, combate anemia, susține imunitatea și fortifică organismul. Ba chiar se spune că gustul delicios de varză călită combate stările depresive și stimulează apetitul.

Varza roșie versus varza albă. Diferențe și calități

varza rosie intreaga si sectiune pe sfert

Indiferent de culoare, varza este deosebit de sănătoasă, fie că o consumi crudă sau murată. Dar varza roșie are, într-adevăr mai multe proprietăți curative decât varza albă. Culoarea roșie purpurie indică tocmai acest lucru: varza roșie este mult mai bogată în vitamine și micronutrienți sănătoși decât varza albă.

Pigmenții care colorează varza roșie fac parte din gama antocianilor și antioxidanților prezenți în fructele roșii și negre, iar acești compuși au rolul de a combate procesele inflamatorii din organism, răspândirea infecțiilor și a inflamațiilor și apariția unor forme de cancer din ce în ce mai frecvente în societatea noastră, așa cum este cancerul de stomac.

Varza roșie este de 8 ori mai bogată în vitamine decât varza albă și conține un procent mai ridicat de betacaroten, antociani, licopen și resveratrol, pigmenți care susțin activitatea cardiacă, reglează tensiunea, întăresc sistemul imunitar și combat apariția cancerului.

Vitamina C, mai concentrată în varza roșie

Varza este o legumă bogată în vitamina C și este recomandat consumul de salată proaspătă de varză pentru a ne bucura de vitaminele acestei legume. Gustul de varză albă și varză roșie este cam același. Cele două legume diferă prin culoare, dar nu diferă la gust.

Cu toate acestea, concentrația de vitamina C este mai mare în varza roșie decât în varza albă. De aceea, se și recomandă să se consume varza roșie mai mult crudă, în combinație cu alte legume proaspete de toamnă cum ar fi ardeiul gras sau morcovii.

Datorită vitaminei C, a sulforanilor și a celorlalte vitamine pe care le conține varza roșie, aceasta acționează ca un tonic pentru organism, pentru sănătatea cardiacă, pentru imunitate, pentru sistemul digestiv și pentru sistemul nervos.

Varza – valorile nutritive

Valori nutritive pentru 100 de grame de varză crudă

  • calorii 25
  • carbohidrați 5,8 g
  • proteine 1,3 g
  • fibre 2,5 mg
  • folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
  • tiamină (vitamina B2) 5%
  • riboflavină (vitamina B2) 3%
  • niacină (vitamina B3) 1,5 % DZR
  • acid pantotenic (vitamina B5) 4%
  • piridoxină (vitamina B6) 10%
  • vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
  • sodiu 1%
  • potasiu 3,5%
  • calciu 4%,
  • fier 6%,
  • magneziu 3%,
  • mangan 7%,
  • fosfor 3,5%,
  • zinc 1,5%