CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Pe orice pungă de făină poți vedea un termen de valabilitate de șase luni sau chiar de un an. Dar făina face parte din alimentele care se strică înainte să expire, dacă nu este depozitată în condiții optime.

Află ce alte alimente își pierd prospețimea, gustul sau aroma mult mai devreme, chiar dacă au o garanție de un an sau doi ani.

Cum se depozitează corect făina

În aceste zile, multe gospodine și-au făcut stocuri de făină din cauza vremurilor incerte pe care le trăim. Dar câte dintre ele au verificat și data de expirare?

Ține cont de faptul că făina este garantată șase luni sau 12 luni numai dacă pungile stau într-o cămară uscată și răcoroasă, unde nu ajunge căldura, umezeala, soarele și moliile.

Dacă ai deschis de multă vreme o pungă de făină și vezi că a făcut deja cocoloașe, că miroase neplăcut sau că au apărut viermișori, trebuie imediat să o arunci. Nu are sens să o cerni și să o folosești, pentru că riști să îți îmbolnăvești familia.

Cum se depozitează corect uleiul

Uleiul de floarea soarelui are o garanție de un an, dar trebuie și el depozitat în condiții optime pentru a fi consumat peste 10 sau 12 luni în siguranță.

Sticlele cu ulei trebuie ținute tot într-o cămară sau într-un dulap din balcon bine aerisit și răcoros, unde nu ajunge soarele sau căldura de la calorifer.

Dacă ai deschis o sticlă de ulei acum trei sau patru luni și nu l-ai folosit pe tot, miroase conținutul. Uleiul se poate strica ușor la căldură și începe să miroasă rânced.

Alte alimente care se strică înainte să expire

Condimentele uscate precum pătrunjelul, mărarul, coriandrul, piperul își pot pierde aroma și gustul dacă ambalajele au fost desfăcute, puse la întâmplare prin bucărărie și nefolosite luni întregi. Chiar dacă sunt garantate șase luni sau un an, multe condimente își pierd aroma în câteva săptămâni de la deschiderea ambalajului.

Pesmetul trebuie cumpărat în cantități mici și folosit în câteva săptămâni de la deschiderea ambalajului. Dacă ții punga cu pesmet în bucătărie, unde este căldură și umezeală, este posibil să râncezească.

Praful de copt și bicarbonatul nu se păstrează prea mult timp după deschiderea ambalajelor. Ele își pierd proprietățile în bucătărie, unde este multă umezeală. Trebuie depozitate în punguțele lor, în cutii de plastic sau de sticlă care se închid etanș.

Nucile și semințele faci și ele parte dintre alimentele care se strică înainte să expire. Trebuie și ele consumate în câteva zile după ce ai deschis pungile. Grăsimile din ele râncezesc și capătă un gust amar, dacă iau contact cu umezeala și căldura din casă. Ideal ar fi să le depozitezi în pungi de hârtie într-un dulap dintr-un hol aerisit și răcoros, unde nu este căldura umedă din bucătărie.