În funcție de ceea ce vrei să faci cu fructele, există mai multe metode de a scoate sâmburii din vișine sau din cireșe. Este simplu să folosești aparate concepute special pentru scoaterea sâmburilor. Există și prese de usturoi care au o gaură special făcută pentru vișine și cireșe, dar  majoritatea dispozitivelor strivesc fructele, iar sucul roșu sare pe pereți.

presa samburi

Pentru o dulceață deosebită, din vișine tari sau din cireșe negre, bunica recomanda să fierbi fructele cu tot cu sâmburi, pentru a căpăta o aromă deosebită, amăruie. O astfel de dulceață se servea pe vremuri cu apă rece la o cafea tare. Pentru o dulceață mai puțin pretențioasă, dar care trebuie să arate bine în borcan, scoate sâmburii cu acul de siguranță sau cu agrafa de hârtie, după ce dezinfectezi instrumentele în alcool medicinal. Este bine ca fructele să rămână cât mai întregi, ca să nu risipești sucul dulce și parfumat.

Metoda rapidă pentru gem sau compot

Cea mai rapidă metodă de a scoate sâmburii, dar numai dacă vrei să faci gem sau compot, implică un ciocan și un tocător de lemn. Spală bine fructele și curăță-le de codițe, apoi așază-le pe un tocător de lemn unul lângă altul și acoperă-le cu o foaie de copt. Folosește un ciocan de lemn sau o tigaie de făcut clătite pentru a presa ușor fructele, cu grijă să nu le zdrobești și să iasă tot sucul din ele. Este de ajuns să fie doar puțin strivite și sâmburele va ieși imediat când îl vei scoate cu un ac de siguranță. Astfel, vei reuși să scapi de sâmburi mult mai repede, dar metoda este utilă doar dacă faci gem și compot sau pentru tartele cu vișine și cireșe, unde fructele nu trebuie să arate perfect.

Vezi traditionalele rețete de gem de cireșe!

sursa foto: Foter.com