Păstrează la congelator diverse legume de toamnă și vei avea provizii pentru sezonul rece, când prețul lor este mult mai mare. În plus, toamna ai ocazia să cumperi legume proaspete și bune de la producătorii locali. Iarna, ești nevoită să le cumperi din supermarket, aduse din străinătate, multe dintre ele stropite cu pesticide.

5 avantaje să congelezi legume de toamnă

Nu este deloc complicat să pui la congelator diverse pachete cu legume. Nu trebuie decât să le speli bine, să le tai în bucăți potrivite sau să le cureți de cotoare și semințe, acolo unde cazul. Îți mai trebuie doar caserole simple din plastic sau punguțe alimentare noi, în care să le stochezi.

  1. Dacă păstrezi legume la congelator, îți ia mai puțin timp să le pregătești pentru congelare, decât să faci saramură și să le pui în borcane, la murat.
  2. Legumele își păstrează cu culoarea naturală și gustul lor, fără adaos de sare și oțet.
  3. Când vrei să gătești, ai deja pachetele cu legume spălate, curățate și tăiate. Nu trebuie decât să le pui în oala cu ciorbă sau în tavă și ele se vor decongela în timpul gătirii.
  4. Legumele congelate nu pierd nici vitamine, nici săruri minerale. Ele își păstrează nutrienții benefici în stare naturală. Unele vitamine se pierd la gătit, când sunt fierte sau coapte, așa cum este vitamina C, vitamina E sau acidul folic.
  5. Timpul de gătire va fi mult mai scurt, dacă folosești legumele puse la congelator deja spălate și curățate.

Top 10 legume de toamnă pe care merită să le congelezi

Chiar dacă pregătești tot felul de conserve cu zacuscă, vinete coapte, ardei copți sau gogoșari murați, merită să pui la congelat diverse legume de toamnă aromate și gustoase.

  1. Ceapa roșie sau ceapă galbenă tăiată felii sau mărunțită. Nu își pierde gustul dacă este congelată, din contră, va fi mai dulce în mâncare.
  2. Cubulețe de cartofi noi cu coajă, bine spălate. Pune-le în pungi alimentare la congelator, iar la iarnă folosește-le pentru un piure delicios sau pentru supele cremă.
  3. Ardei grași sau gogoșari tăiați cubulețe pentru diverse supe, ciorbe, tocănițe și garnituri.
  4. Morcovii tăiați rondele sau dați pe răzătoarea cu ochiuri mari se pot congela în pungi alimentare. Îi vei folosi la tot felul de preparate, inclusiv la salatele de crudități cu alte leguminoase aromate.
  5. Roșiile cherry se păstrează bine la congelator și pot fi folosite pentru paste, pizza, diverse sosuri și tocănițe.
  6. Dovleceii sunt excelenți în multe preparate și își păstrează foarte bine toate calitățile nutritive, chiar dacă sunt ținuți la congelator un an întreg. Îi poți congela curățați de coajă și tăiați rondele sau cubulețe.
  7. Țelina poate fi și ea spălată, curățată bine de coajă și tăiată în felii pentru congelator. O vei folosi la supe și ciorbe. Dar și frunzele de țelină bine spălate se pot congela. Le poți pune la un borș acru din carne afumată de porc și vor da un gust excelent.
  8. Păstârnacul poate fi și el congelat, curățat bine de coajă și tăiat în bucăți potrivite. Îl vei folosi la ciorbe sau garnituri de legume la cuptor.
  9. Ciupercile de tot felul, inclusiv delicioasele ciuperci de pădure precum hribii sau gălbiorii, stau bine la congelator cel puțin 6 – 9 luni. Trebuie doar să le cureți foarte bine de nisip, să le speli și să le congelezi în pungi atât cât ai nevoie pentru o mâncare. Iarna, le pregătești cu un sos de smântână, usturoi și mărar și sunt delicioase.
  10. Broccoli este înrudită cu varza, dar spre deosebire de verișoara ei pe care o pui în butoi la murat peste iarnă, broccoli poate fi congelată. Acest soi de varză, cu o aromă mai delicată și foarte bogată în săruri minerale se păsrează bine la congelator. O poți folosi mai târziu pentru garniturile cu legume făcute la cuptor sau pentru supe creme delicioase.