Un dispozitiv de tip slow cooker gătește alimentele la temperaturi mici, pe o perioadă mai lungă de timp. În general, pentru un fel de mâncare este nevoie de 3 – 5 ore de fierbere lentă care, după cum spun producătării, păstrează mult mai bine aromele ingredientelor și nutrienții din legume sau verdețuri.

Slow cooker – avantajele dovedite

Un aparat ușor de folosit

O oală de tip slow cooker poate fi recomandată tuturor începătorilor. Este suficient să citești o singură dată manualul și vei descoperi că este foarte ușor de folosit. În plus, vei primi și o carte de rețete.

Ingredientele doar se spală, se taie și se pun în oală toate deodată. Apoi se setează programul dorit, în funcție de rețetă, și oala gătește singură. Nu mai trebuie să faci nimic!

2. Nu necesită supraveghere

Un slow cooker nu trebuie supravegheat când funcționează. Nu există niciun risc ca mâncarea să se ardă, să se lipească sau să rămână fără sos. Pur și simplu, nu este nevoie să deschizi capacul! Mâncarea se gătește singură, la temperaturi scăzute, foarte lent, timp de câteva ore. La final, obții o masă fără prea mult efort.

3. Frăgezește bine carnea

Oala slow cooker gătește lent și păstrează sucurile naturale din cărnuri și din legume. Datorită timpului îndelungat de fierbere, carnea se frăgezește foarte bine, astfel că poți găti inclusiv carne de vită, dacă nu ai mai încercat până acum.

Carnea de porc și carnea de vită se gătesc excelent la slow cooker și capătă o aromă foarte bună. Devin suculente, fragede și ușor de digerat.

4. Păstrează mai bine aromele

Acest aparat folosește o temperatură scăzută de gătire şi controlată permanent, ceea ce permite păstrarea enzimelor şi vitaminelor hidrosolubile şi limitează degradarea vitaminelor sensibile la căldură.

Toate ingredientele se vor găti treptat, aromele lor se păstrează mai bine, se înmoaie perfect și sunt mai ușor de digerat. Temperatura aparatului slow cooker crește lent până aproape de 100 ˚C. Acest lucru asigură o pătrundere corespunzătoare și preparate fragede și gustoase.

5. Promovează gătitul sănătos

Procesul lent de gătire presupune o cantitate mai mică de ulei și grăsimi. Mâncarea nu se mai prăjește, dar se fierbe lent în sucul propriu și este mult mai sănătoasă și mai ușor de digerat.

Un slow cooker este potrivit mai ales pentru femeile care țin la silueta lor sau care vor să își schimbe stilul de viață și să adopte un regim alimentar mai sănătos. În general, în slow cooker poți găti supe, ciorbe, mâncăruri scăzute, tocănițe, sosuri și ghiveciuri de legume.

6. Este ușor de curățat

Alimentele nu se ard și nu se lipesc de pereții acestei oale care este realizată din materiale de bună calitate, non aderente. De aceea, slow cooker este foarte ușor de curățat. O speli cu apă caldă și detergent, fără să fie nevoie să freci sau să depui vreun efort deosebit. În plus, vei avea o singură oală de spălat și nu mai multe ustensile, ca atunci când gătești în mod tradițional.

7. Scapi de căldură, aburi și miros

Un alt avantaj pe care îl are acest tip de dispozitiv este faptul că nu eliberează în bucătărie aburi, miros și fum. În plus, nu produce nici căldura pe care o produce plita cu gaze sau cuptorul cu gaze/electric. În timpul verii, un slow cooker care gătește fără să încingă atmosfera din bucătărie este ideal.

Dezavantaje și minusuri

Timpul lung de gătire

Pentru mulți dintre noi care avem un program de viață încărcat și aglomerat, un aparat de gătire lentă nu este o soluție. Nu poți veni de la serviciu să aștepți patru ore până se termină tocănița ta preferată sau mâncarea de mazăre.

Acest aparat este recomandat celor care petrec mai mult timp acasă și pot pune oala minune să gătească de la prima oră de dimineață, astfel încât să se bucure de o masă completă la prânz. Pe de altă parte, dacă pui aparatul să gătească o rețetă care va fi gata peste 4 sau 5 ore, poți pleca liniștit de acasă și te poți întoarce când este masa gata.

Consumul de energie electrică

Dispozitivele de acest gen realizate de producătorii consacrați au un consum acceptabil. Sunt aparate care consumă cât un bec, pentru că ele gătesc la temperaturi scăzute. Un slow cooker poate consuma 75-150 w/h pe modul Low și 150 – 210 w/h pe modul High.

Este foarte important să analizezi cu atenție și tipul de aparat și consumul indicat pe ambalaj, pentru a cumpăra un aparat cât mai bun și economic.

Multă răbdare

Dacă ești o persoană grăbită sau stai mai prost la capitolul răbdare, nu îți cumpăra slow cooker. Îți trebuie mult timp până te bucuri de o tocăniță bine făcută în acest aparat. Un alt sfat pe care l-am primit de la cei care folosesc slow cooker este acela de a lăsa ingredientele să se pătrundă bine, chiar dacă timpul a trecut.

Verifică bine carnea și legumele, mai ales mazărea, fasolea și lintea. Chiar și după 4 ore pot fi încă nefierte bine și va fi nevoie să prelungești perioada de gătire. Dar acest lucru depinde de calitatea ingredientelor, de rețetă și de modul în care gătește aparatul respectiv.

Sfaturi să alegi cel mai bun slow cooker

Aparatul a fost inventat în America în anii 1950, iar din 1970 a început să se răspândească în bucătăriile americanilor. În ultimii 10 – 15 ani a început să fie tot mai solicitat și la noi. Dacă vrei să investești într-un dispozitiv de gătire lentă, alege un aparat de calitate de la un producător cu tradiție, chiar dacă te costă cu câteva sute de lei mai mult.

În al doilea rând, alege un aparat cu oală din ceramică sau cu oală din aluminiu acoperit cu strat ceramic pentru a preveni zgârieturile și deteriorarea. Într-o oală de ceramică, mâncarea capătă un gust mult mai bun, chiar dacă recipientul este mai sensibil și trebuie să fii foarte atentă când îl manevrezi.

În ceea ce privește dimensiunile, alege un aparat cu o capacitate de minim 3,5 – 4 litri pentru a pregăti mâncare pentru 2 – 3 persoane. Dacă ai o familie numeroasă, atunci este bine să cumperi un aparat mai mare, de 6 litri capacitate.

În ceea ce privește forma, aparatele ovale sunt recomandate pentru bucăți mari de carne, dar cele rotunde sunt mult mai populare și versatile. În ele vei găti mult mai ușor tocănițe, sarmale și chiar budinci sau deserturi cremoase.