Petuniile, garofiţele delicate sau regina nopţii vor creşte de minune în jardinierele de la geam. Ca să te bucuri de buchetele lor parfumate la începutul verii, plantează de acum seminţele şi păstrează-le în casă, la căldură. Poţi folosi ghivece late şi scunde, dar mai indicate sunt răsadniţele neconvenţionale precum cartoanele de ouă sau paharele de plastic. În ghivece, pui multe seminţe, plantele răsar prea aproape una de cealaltă şi pierzi multe fire când le răreşti. În schimb, recipientele mai mici, precum cartoanele de ouă sau conurile de hârtie sunt mult mai eficiente decât ghivecele.

Iată de ce:
– poţi planta doar două sau trei seminţe în fiecare recipient, fără să mai fie nevoie să răreşti plantele;
– paharele de plastic se taie cu foarfeca şi se îndepărtează uşor, fără să atingi rădăcinile firave ale plantelor;
– răsadniţele de carton pot fi găurite şi plantate direct în pământul din jardiniere, fără să afecteze în vreun fel dezvoltarea rădăcinilor.

Pregăteşte răsadniţe noi

1. Amestecă pământul cu puţin nisip şi umple fiecare recipient.
2. Plantează seminţele şi udă pământul la suprafaţă.
3. Acoperă răsadniţele cu o folie de plastic transparent, care păstrează căldura.
4. Găseşte un loc potrivit, în plină lumină şi aproape de o sursă de căldură.

Cum îngrijeşti răsadurile

Plantele noi sunt firave şi au nevoie de atenţia ta în fiecare zi. Căldura şi lumina soarelui sunt esenţiale pentru dezvoltarea lor viguroasă. Înde-părtează folia de plastic şi udă-le ori de câte ori pământul se usucă puţin la suprafaţă. În primele zile, nu au nevoie de fertilizatori în apa de udat, pentru că pământul este suficient de fertil. După două sau trei săptămâni, poţi adăuga câteva picături de substanţe nutritive în apă, dar cu măsură.

Photo credit: moonrat42 / Foter / CC BY-SA