Perseidele sunt vizibile în emisfera nordică, iar, ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele din-naintea zorilor, atunci când partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pământul se mișcă prin spațiu.

Ce înseamnă Perseide

Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle, iar originea denumirii este punctul de unde apar, punct denumit radiant, aflat pe constelația Perseu. Fluxul de corpuri este numit Perseide, iar acesta este întins de-a lungul orbitei cometei Swift Tuttle. Norul este format din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei sale de-a lungul orbitei.

Cea mai recentă trecere a cometei la periheliu (orbita unui cop ceresc care este traiectoria urmată de acel corp prin spațiul cosmic, în jurul unui alt corp care se află sub efectul gravitației) a fost în anul 1992. Următoarea trecere a cometei va avea loc în anul 2126.

Meteorii care se văd pe cer sunt, de fapt, particule eliberate în timpul trecerii cometei la periheliu. Ploaia de meteori este vizibilă începând cu mijlocul lunii iulie, anual, și atinge apogeul în perioada 9 – 14 august, depinzând de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor poate ajunge chiar și la mai mult de 60 pe oră.

Perseide 2023 – când poți vedea ploaia de meteoriți

Ploaia de meteori sau ploaia de stele, așa cum mai este denumită, poate fi văzută pe toată perioada lunii iulie, însă apogeul evenimentului este în noaptea de 12 spre 13 august 2023. În această noapte, frecvența va fi de aproximativ 60 de meteoriți pe oră.

Cum poți vedea Perseidele

Ploaia de meteoriți este unul dintre cele mai populare și importante evenimente astrale. Este asociată cu cometa Swift-Tuttle, care orbitează în jurul Soarelui, și lasă în urmă un nor de particule și praf. Atunci când Pământul se intersectează cu orbita, în luna august, particulele cometei intră în atmosfera terestră, ard, și se creează ceea ce este numit meteori, ploaie de meteori, Perseidele sau ploaie de stele, stele căzătoare.

Ploaia de meteoriți se poate observa cel mai ușor atunci când nu sunt nori pe cer, dar și în zonele în care cerul nu are și alte surse artificiale de lumină, și unde nu există un nivel mare de poluare. Cele mai bune locuri de unde poți observa fenomenul astrologic Perseidele sunt cele din zonele rurale, fără clădiri înalte și luminate.

Ploaia de stele are o durată de aproximativ o oră și se poate observa cu ochiul liber, fără să fie nevoie de echipament special. Un meteor Perseid se mișcă cu 133.200 mph (214.365 km/h) atunci când intră în atmosfera Pământului. Ploaia de meteoriți Perseide are dimensiuni mici, asemenea unei particule de nisip.

În anul 2016, în punctul maxim, au fost înregistrate și 200 de stele căzătoare pe oră datorită faptului că, gravitația planetei Jupiter a fost aproape de coada cometei, ceea ce a dus la o abundență de meteoriți în atmosfera Pământului care au putut fi văzuți.

Alte ploi de meteoriți care vor avea loc în 2023

Orionidele – 22 octombrie. Sunt vizibile datorită Cometei lui Halley, ploaia de meteori dureză câteva seri, iar apogeul este în noaptea de 22 octombrie;

Tauridele de Sud – 12-15 octombrie. Sunt vizibili aproximativ 10 meteoriți pe oră, însă unii dintre ei sunt foarte luminoși.

Leonidele – 17 noiembrie. Leonidele sunt produse de cometa 55P/Tmpel-Tuttle și sunt una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți.

Geminidele – 13-14 decembrie. În cazul acestui eveniment astrologic, pot fi vizibili aprozimativ 100 de meteoriți pe oră.

Ursidele – 23 decembrie. În ploaia de meteoriți se pot vedea aproximativ 10 meteoriți pe oră. Apogeul este atins pe data de 23 decembrie, și se va vedea cel mai bine din vestul Europei, dar și America de Nord.

Când este Lună Plină și Lună Nouă în august 2023

Luna apare pe cer sub diferite forme, în funcție de faza sa, și în funcție de pozițiile relative ale Soarelui, Pământului și Lumii. Atunci când Luna se află pe partea opusă a Pământului, față de Soare, cea mai apropiată parte a lunii va fi luminată.

Durata unei faze lunare complete, de la lună plină, până la lună nouă, se realizează în aproximativ 29 de zile și 12 ore.

  • Luna Plină sau Luna Sturion este Luna Plină de la data de 1 august.
  • Ultimul Pătrar este pe data de 8 august 2023.
  • Primul Pătrat este pe data de 23 august 2023.
  • Lună Plină sau Lună Albastră este pe data de 30 august 2023.

Citește și: Cele mai populare trasee cu mocănița din România