Cumpără bulbi mari și sănătoși și cultivă narcisele la ghiveci, chiar dacă nu ai grădină. Le poți ține în balcon sau pe pervazul ferestrelor, să te bucure cu florile lor minunate.

Soiurile de narcise sunt cu sutele și ai de unde alege. Sunt flori albe, galbene, portocalii, combinate în douu culori, alb cu galben. Unele fac o singură floare pe tijă, altele pot avea 6 sau 8 flori mai micuțe pe o singură tijă. Unele au flori mari cât un trandafir, altele au flori simple, cu șase petale ca niște steluțe.

Cum să plantezi narcisele la ghiveci

Jardinierele din teracotă sunt cele mai potrivite pentru narcise
  • Alege vase mari din teracotă, dar nu foarte adânci, de cel mult 15 – 20 cm adâncime.
  • Pune un strat de bile din argilă la baza ghiveciului din teracotă.
  • Apoi pune un strat subțire de pământ de flori amestecat cu nisip curat.
  • Al treilea strat trebuie să fie combinat din pământ de flori și compost sau turbă de pădure, pentru că narcisele au nevoie de un pământ foarte bogat în nutrienți pentru a face flori mari.
  • Plantează bulbii unul lângă altul, lăsând doar un spațiu de cel mult un deget.
  • Acoperă bulbii cu pământ și udă bine, apoi pune vasul într-un colț adăpostit și însorit din balcon.
  • Udă frecvent, la două sau trei zile, vasul cu bulbi și ai grijă ca apa în exces să se scurgă ușor, ca să nu mucegăiască bulbii.
  • Dacă nopțile se încălzesc, poți lăsa narcisele la ghiveci afară, pe un pervaz însorit, pentru a crește mai repede. Dar, dacă temperatura scade noaptea spre zero grade, este bine să stea la adăpost în balcon.

Ce faci cu bulbii, după ce au înflorit

Bulbii de narcise înfloresc repede, iar florile pot ține aproximativ o săptămână, dacă au răcoare. După ce se ofilesc florile, tijele lor se taie, dar frunzele se lasă în continuare pentru a produce nutrienții necesari bulbilor. Frunzele se taie și ele de la bază când încep să se îngălbenească.

Bulbii pot fi ținuți în același vas până la primăvara viitoare și pot fi udați moderat o dată pe săptămână. Dacă au lumină și căldură în balcon, vei avea supriza că vor înflori mai devreme, chiar din luna februarie, anul viitor.

O dată la doi ani, este bine să schimbi pământul din vas, în lunile august – septembrie, să verifici bulbii dacă sunt mari și sănătoși și să îndepărtezi bulbii uscați.