Înmulțirea mușcatelor prin semințe este mai anevoioasă și aștepți prea mult până la primele flori. În schimb, înmulțirea prin butași este mult mai rapidă, iar plantele tale vor înflori chiar din această vară. Dacă ai câteva specii de mușcate cu flori deosebite și vrei să le înmulțești, taie vârful câtorva crengi, chiar dacă au deja boboci de flori. Planta mamă va fi obligată să se ramifice și va face mai multe flori în câteva săptămâni, iar butașii pe care îi tai se vor dezvolta rapid și îți vor oferi flori în aceeași culoare și formă.

Cel mai bun amestec de pământ pentru butași

Înrădăcinarea rapidă și obținerea unei plante sănătoase ține foarte mult de calitatea pământului pe care îl folosești. Iată ce trebuie să cumperi de la florărie:

  • 2/3 turbă neagră bine uscată și afânată
  • 1/6 nisip fin și curat
  • 1/6 pământ de flori de calitate
  • câteva granule de perlit

Amestecă toate ingredientele de mai sus și umezește-le treptat cu apă, până când obții o pastă omogenă, ușor sfărâmicioasă. Umple câteva pahare de plastic înalte cu pământ și găurește-le cu un cuțit bine ascuțit la bază, pentru a se scurge apa.

Cum se taie mușcatele pentru butași

Alege câteva crengi de unul sau doi ani, de un verde proaspăt, și taie 10 cm din vârf. Taie butașii la 3 milimetri sub nod. Este important ca butașii aleși să nu fie tăiați din crengi prea tinere sau firave, pentru că plantele noi nu vor fi prea viguroase. Ar fi de preferat să alegi butași fără muguri florali, dar poți tăia și cu boboci de flori în vârf. Înfige apoi fiecare butaș în parte în paharele pline de pământ, udă-i câte puțin pe fiecare și pune-i într-un loc unde au puțin soare dimineața, iar în restul zilei umbră. În două sau trei săptămâni, butașii vor prinde rădăcini și vor începe să producă frunze tinere în vârf.

Câteva secrete știute de cultivatori:

  • după tăiere, butașii se lasă 2 ore în aer liber, la umbră, să se usuce seva din capăt;
  • când se înfig în pământ, se apasă bine cu degetul de jur împrejur, să nu intre aer pe lângă tulpină;
  • se udă la două zile cu puțină apă, iar, din a doua săptămână se adaugă câteva picături de fertilizatori lichizi pentru plante cu flori;
  • hormonii de înrădăcinare pot fi utili, dar nu neapărat necesari în cazul mușcatelor; dacă butașii au muguri proaspeți de frunze în vârf, vor face mult mai ușor rădăcini;
  • se poate folosi și un gel de înrădăcinare care se aplică la baza butașului înainte de a fi introdus în pământ și care poate fi cumpărat din magazinele specializate pentru casă și grădină.

sursa foto: 123rf.com