CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cine iubește plantele exotice, delicate și parfumate, ar trebui să aibă acasă iasomia portocal. Numele ei științific este Murraya paniculata și este o plantă atrăgătoare atât prin frunziș, care este veșnic verde, precum și prin florile ei care răspândesc un parfum delicat.

Numele popular de iasomie portocal vine de la forma florilor sale care seamănă cu florile de portocal.

Iasomia portocal înflorește destul de repede, din al doilea an de la cultivare, și face flori aproape toată vara. Dar are câteva cerințe speciale de îngrijire.

O plantă iubitoare de căldură

Murraya sau iasomia cu flori de portocal vine din zona tropicală a Indiei și iubește căldura și umiditatea. Vara trebuie ținută afară, dar nu direct la soare, care i-ar putea arde mugurii tineri, ci într-un loc adăpostit, unde poate avea multă lumină naturală.

În zilele caniculare, trebuie pulverizată cu apă să aibă o atmosferă umedă și plăcută. Iarna poate fi ținută într-un balcon încălzit și bine luminat.

Temperatura medie la care se simte foarte bine este cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius. Nu suportă frigul iernii și trebuie protejată în zilele geroase.

Pământul din ghiveci

Așa cum este pretențioasă în privința umezelii, iasomia portocal este pretențioasă și în privința solului. În fiecare primăvară, devreme, solul de la suprafața ghiveciului trebuie săpat și înlocuit cu pământ de turbă amestecat cu pământ pentru flori de cea mai bună calitate.

Altfel, frunzele ei frumoase se vor usca și nu va mai înflori. Dar, dacă este bine îngrijită, această plantă sub formă de tufă se dezvoltă armonios și face mai multe rânduri de flori începând din lunile aprilie – mai până la sfârșitul verii.

Câteva sfaturi utile pentru iasomia portocal

  • Ori de câte ori atmosfera din casă devine mai uscată, pulverizați planta cu un strat fin de apă;
  • Oferă-i lumină din plin, dar niciodată nu o lăsa să stea direct în soare;
  • Pentru iasomia portocal folosește fertilizatori pentru plante acidofile în funcție de instrucțiunile de pe etichetă;
  • Ciupește ramurile tinere după fiecare două perechi de frunze noi, pentru a menține o înălțime potrivită pentru vasul în care este cultivată;
  • Ciupirea ramurilor ajută la ramificarea plantei, pentru o coroană mai bogată;
  • Fructele devin roșii pe măsură ce se coc, dar sunt otrăvitoare și trebuie ferite de animale și de copiii mici.