Floarea Paștelui este o specie delicată de anemonă. Cunoscătorii știu că este o anemonă de pădure (anemone sylvestris) și o recunosc ușor după corola ei rotundă, cu petale delicate și albe și o coroniță de stamine galbene-aurii.

Floarea Paștelui este o plantă cu o răspândire largă în pădurile de foioase, în zonele mai calde de la deal și de la câmpie. Este o plantă care se înmulțește ușor și formează adevărate covoare verzi, înnobilate cu florile ei albe, în zonele ușor luminate de soare de prin păduri.  

Ce trebuie să știi despre Floarea Paștelui

Pe cât este de frumoasă și delicată, trebuie să ții cont de faptul că această plantă este toxică dacă este consumată ca atare. În compoziția ei se găsește un alcaloid numit anemonină care este otrăvitor. De altfel, pare să fie una dintre puținele plante din lume care pot determina decesul unui om, dacă este administrată ca atare.

Proprietăți tămăduitoare

În pofida faptului că tulpina și rizomii sunt otrăvitori, anemona albă de pădure are anumite proprietăți vindecătoare. Pentru terapie se folosesc rizomii și florile care sunt preparate de specialiști, astfel încât substanțele toxice din plantă să își piardă efectul.

Floarea Paștelui are proprietăți sedative și relaxante și este folosită în unele tratamente împotriva durerilor reumatice și a gutei.