Iată cum să pregătești tratamente pentru florile bolnave sau pentru legumele atinse de mană folosind alte plante de prin grădină sau de pe câmp.

Sunt multe plante folositoare de leac, dar cele mai eficiente și ușor de găsit aproape tot timpul anului sunt urzicile, usturoiul și coada calului.

Urzicile sunt deopotrivă insecticid, fungicid și îngrășământ

cum tratezi înțepăturile de urzici

Din luna martie, până toamna târziu poți oricând să folosești urzicile pentru a trata florile bolnave și legumele firave pentru a îndepărta insectele și melcii dăunători.

Urzicile sunt bogate în azot, potasiu, calciu, fier, fosfor, dar au și vitamine (A, B2, C, K), ceea ce stimulează creșterea plantelor și le ajută să fie mai rezistente la boli precum mana, rugina și făinarea. Decoctul de urzici combate dăunatorii, printre care păduchii și paianjenii.

Soluția de urzici pentru florile bolnave

Se toacă mărunt un kilogram de urzici și se pune în 10 litri de apă, într-un vas încăpător preferabil din inox. Temperatura la care trebuie să fermenteze soluția trebuie să fie de maximum 20 – 22 de grade Celsius. Este de preferat un beci răcoros.

Dacă soluția de urzici fermentează rapid la temperaturi mai mari, se distrug o bună parte din nutrienții benefici, plantele putrezesc și încep să miroasă foarte greu.

O soluție bine făcută poate fi diluată ulterior cu apă de ploaie sau cu apă de fântână, după ce a fost filtrată prin tifon fin. Se adaugă în apa de stropit sau se folosește pentru a pulveriza plantele atacate de paianjeni sau de ciuperci. Urzicile tocate se pun și la compost, unde au un rol benefic major.

Usturoiul, excelent împotriva afidelor și a ciupercilor

Afide pe un mugure de trandafir

Se face un ceai din usturoi pentru care se folosesc 150 g de usturoi curățat și mărunțit la 5 litri de apă. Se fierbe încet și apoi se lasă soluția să se răcească la temperatura camerei și se filtrează.

Se păstrează soluția la rece și se folosește pentru a stropi legumele atacate de acarieni, afide și de mucegaiuri. Are rezultate foarte bune la tomate, castraveți și vinete. De asemenea, îndepărtează melcii care vin la căpșune, dacă stropești solul din jurul acestor plante.

Coada calului stimulează creșterea și înflorirea

Această plantă se adună vara și se folosește doar partea aeriană. Se toacă 150 g de plantă și se fierbe timp de 10 minute în 10 litri de apă. Se lasă apoi la macerat câteva zile, la o temperatură de cel mult 22 de grade și apoi se filtrează.

Coada calului este un bun stimulator pentru alte plante deoarece conține un procent mare de siliciu. De asemenea, mai conține potasiu și calciu, mangan, fier, favonoizi, esteri ai acidului cafeic, saponine, taninuri, alcaloizi și fitosteroli, ceea ce face plantele mai rezistente la boli.

Maceratul de coada calului trebuie păstrat la frigider și se folosește drept îngrășământ, odată la trei săptămâni, de preferat diluat cu apă de ploaie.