Pierderea bagajelor sau rătăcirea lor prin aeroport este una dintre marile probleme cu care se confruntă turiștii în sezonul de vârf. Bagajele tale pot fi confundate și preluate de alte persoane sau pot fi îndepărtate de pe bandă, dacă nu sosești la timp să le recuperezi.

Pentru a le recunoaște imediat în aeroport, este suficient să apelezi la câteva trucuri simple!

Pune etichetă cu datele tale de contact

Nu pleca niciodată în călătorie cu avionul, fără să pui etichete pe bagaje. Inclusiv pe bagajul de mână este bine să ai o etichetă, dar aceasta este mult mai importantă pe bagajele de cală.

Scrie pe etichetă numele tău citeț, țara de origine și adresa. În cazul în care ai o geantă sau un troller cu un model comun, care poate fi confundat de alți călători, este bine să ai numele la vedere, să nu îți ia bagajele acasă.

Pune o panglică colorată pe mâner

Folosește o panglică cu o culoare care iese imediat în evidență și îmbracă un mâner al troller-ului. Folosește galben, roz, verde sau bleu. Așa vei recunoaște imediat bagajul tău pe banda de la aeroport și îl vei recupera rapid, fără să mai riști să fie preluat de cineva care îl confundă cu al lui.

Folosește o husă colorată pentru troler

Foarte mulți turiști apelează la serviciul de înfoliere a bagajelor pe aeroport, dar acesta este destul de scump. Este adevărat că are anumite beneficii: bagajele rămân curate, ai siguranța că nu sunt deschise sau că nu se rup în timpul manevrărilor la cală.

Mai nou, au apărut huse speciale pentru trollere. Costă ceva bani, dar le folosești câțiva ani la rând. Husele sunt colorate și au diverse imprimeuri simpatice: animale, flori, peisaje din natură.

Datorită husei îți vei recunoaște foarte ușor bagajul pe bandă când vei ajunge la destinație. Și tot datorită ei, trollerul va rămâne curat, ferit de zgârieturi și rupturi.

Fă o poză cu bagajele tale

Oricât ar părea de hilar, este bine să îți faci poză în aeroport cu bagajul înainte de a-l preda la cală. Această poză ajută personalul de la aeroport să îți repereze mai ușor bagajul, dacă acesta a rămas în depozit sau dacă s-a rupt și s-a pierdut eticheta de identificare.

Păstrează bonurile de la obiectele scumpe

În cazul în care ai cumpărat anumite suveniruri sau obiecte mai scumpe și le pui în bagajul de cală, păstrează bonurile. Așa vei putea anexa bonurile la cererea de despăgubire. În plus, vei putea dovedi că în bagaj au fost aceste obiecte costisitoare, mai ales dacă le faci și poze.

Dar ai grijă să nu pui niciodată obiecte de valoare deosebită în bagajul de cală: bijuterii, haine de designer, parfumuri scumpe, laptop, aparat foto, ceas etc.

Ce ai de făcut dacă ai constatat pierderea bagajelor

În medie se pierd 12 bagaje la 100 de călători, dar vestea bună este că cele mai multe dintre ele ajung la destinatari în cel mult 48 de ore.

În cazul în care ai ghinionul să pierzi bagajul și este vina angajaților companiei aeriene, trebuie să te prezinți imediat la ghișeul de reclamații din aeroport, să completezi un formular și să anexezi toate dovezile pe care le ai cu privire la bagajele tale.

Unele companii aeriene oferă servicii online de identificare a bagajului, altele au un număr de telefon la care poți suna și trebuie să suni în fiecare zi. 

Inainte de a părăsi biroul companiei aeriene, clarifică și problema returnării bagajului tău. Îți va fi livrat acasă sau la hotelul unde ești cazat sau trebuie să vii personal să îl iei? Prima procedura este cea standard, dar trebuie să discuți asta cu compania aeriană.

Întreabă care este suma cu care ești despăgubit imediat, ca să-ți poți procura articolele de care ai neapărat nevoie. Unele companii îți pot oferi bani cash, altele au un plan de rambursare care să îți acopere necesitățile.

Liniile aeriene sunt responsabile pentru bagajul pierdut, dupa 21 de zile, deși majoritatea vor oferi despăgubiri care să acopere cheltuielile immediate. Despăgubirile diferă în funcți de tipul de zbor, pe linii interne sau internaționale (care se supun reglementărilor Convențiilor de la Montreal și Varșovia) și există limite în ceea ce privește sumele rambursate.