Echinaceea este o specie de margaretă, originară din America de Nord, mare iubitoare de căldură și soare. Alege în grădină un loc însorit și pregătește pământul pentru această plantă, amestecând nisip și mraniță înainte să o transplantezi. Este important ca pământul în care vor sta rădăcinile să fie bine afânat și să permită scurgerea apei, deoarece planta poate mucegăi ușor dacă stă într-un sol argilos și umed. Odată ce ai plantat-o, nu o mai deranja! Această floare nu suportă să fie mutată din loc în loc, de la un an la altul. Echinaceea este o plantă perenă, rezistentă la căldură și la secetă, dar mai sensibilă la frig. Iarna, tulpinile se taie scurt și trebuie protejate de ger și umezeala excesivă.

Pont: când transplantezi echinaceea, partea superioară a rădăcinii trebuie să fie doar la un deget sub nivelul solului!

Mult soare pentru a înflori!

Florile mari, de culoare purpurie ale acestei plante sunt deosebit de atrăgătoare. Echinaceea crește înaltă și poate fi plantată pe lângă garduri sau pentru a demarca un spațiu din grădină. Este mult mai spectaculoasă dacă o plantezi în tufe, una lângă alta, alături de flox sau nemțișori, pentru un efect cromatic deosebit. Ea înflorește din luna iunie până la primele brume ale toamnei și o singură tufă poate produce în medie 30 de flori, dacă este bine îngrijită. Nu este o floare pretențioasă și nu are nevoie de fertilizatori, dacă îi asiguri de la bun început un pământ de calitate, îmbogățit cu mraniță sau gunoi de grajd.

Pont: este rezistentă la căldura excesivă numai după ce ajunge la maturitate, de aceea este bine să cumperi o plantă deja crescută în ghiveci, decât să o semeni din semințe.

Echinaceea, plină de calități, dar are și un defect

Florile viu colorate sunt deosebit de atractive pentru fluturi și albine. Este decorativă și are numeroase proprietăți medicinale, dar are și un minus. Deși este o plantă perenă, de cele mai multe ori piere pe timp de iarnă, dacă este multă umezeală. Există mai multe șanse să revină la viață în anul următor după o iarnă secetoasă. Dar, dacă rădăcinile stau într-un sol îmbibat de apă în anotimpul rece, de obicei mucegăiesc.

sursa foto: 123rf.com