Iubitorii de flori tânjesc după clerodendronul cel exotic pentru parfumul lui delicat şi pătrunzător. Când florile se deschid, în toată casa este sărbătoare. Bobocii înfloresc unul câte unul iar parfumul lor seamănă destul de mult cu cel al gardeniei sau al tuberozelor.

Chinezii consideră Clerodendronul purtător de noroc, deoarece este un arbust viguros şi bogat în flori. Poate creşte şi în ghiveci, dar şi în grădină unde se dezvoltă până la trei sau patru metri înălţime.

Flori în sute de culori şi forme

Genul cuprinde numeroase specii decorative prin florile divers colorate. Albe, roz, siclam, roşu aprins sau vişinii, florile clerodendronului sunt aşezate în buchete compacte, în vârful ramurilor tinere. Taie ramurile bătrâne la începutul primăverii, ca să crească mai stufos.

Spectaculoasă este specia Clerodendron Thomsoniae, ale cărei flori seamănă cu nişte clopoţei albi din interiorul cărora răsar petale roşii ca focul.

Clerodendronum Bungei este una dintre speciile cu frunze căzătoare, potrivită pentru garduri vii. Florile roz închis înfloresc din vară până toamna. Atât specia Bungei, cât şi Trichotonum rezistă iarna în curte, până la -20˚C.

Cel din urmă are flori albe care îşi păstrează prospeţimea până în octombrie. Unele specii au florile asemeni unor steluţe, altele seamănă cu violetele de Africa, iar altele sunt bogate ca un trandafir în miniatură.

Clerodendronul adoră apa şi răcoarea

clerodendron cu flori albastre

În general, clerodendronul iubește răcoarea şi umezeala, dar nu trebuie să exagerezi. Planta este foarte sensibilă la soare, se poate ofili în câteva minute dacă este expusă în plină căldură. De asemenea, este sensibilă şi la mutare. Este foarte important să nu o muţi din loc în loc în perioada înfloririi, pentru că îşi va pierde bobocii.

Fii generoasă cu apa şi ud-o din belşug, mai ales vara. Deocamdată, cât timp temperaturile sunt joase, ai grijă să o uzi cu apă la temperatura camerei. În lunile februarie şi martie trebuie să fertilizezi pământul, dacă ai această plantă în ghiveci, astfel încât să stimulezi înflorirea la începutul verii.

Planta are nevoie de fertilizator bogat în potasiu şi nitrogen. De îndată ce apar bobocii de flori, este bine să încetezi fertilizarea.

Sfaturi pentru grădinari

Dacă vrei să plantezi Clerodendronul în grădină, sapă o groapă de două ori mai mare decât ghiveciul în care a crescut şi adaugă compost bogat în nutrienţi. Este important ca solul să nu fie prea nisipos sau uscat.

Alege un loc ferit de soarele arzător al verii şi udă în mod constant, să nu rămână niciodată pământul uscat la rădăcină.