Condiţii de creştere

►Lumina: copăceii bonsai preferă soarele şi ferestrele bine luminate. Ai grijă să întorci vasul cu câte 90° la fiecare două, trei zile, să primească lumină fiecare ramură.
►Temperatura: coniferele şi foioasele sunt rezistente la frig şi pot tolera temperaturi până la -10°C. Speciile tropicale şi subtropicale au nevoie de peste 15°C pentru a se simţi bine iarna.
►Apa şi umiditatea: rădăcinile unui bonsai vor putrezi, dacă stau în sol umed mai mult de trei, patru zile. Aşteaptă să se usuce pământul de la suprafaţa ghiveciului, înainte de a-l uda din nou. Şi nu uita că apa trebuie să fie la temperatura camerei! Este recomandat să uzi bonsai-ul cu o stropitoare şi să pui un vas cu pietriş umed sub ghiveci.
►Fertilizarea: alege fertilizatori solubili în apă şi foloseşte-i conform instrucţiunilor, de două ori pe lună. Dacă doreşti să crească mai repede, alege un fertilizator pe bază de azot.

► IARNA, AU NEVOIE DE PAUZĂ

Dacă ai un bonsai din familia coniferelor sau foioaselor, iarna este indicat să îl ţii într-un balcon închis sau într-o seră, în care temperatura nu scade sub -8, -10°C. Copăcelul va intra într-un repaus binemeritat, aşa cum o dictează şi legile naturii.

Photo credit: tsuppie / Foter / CC BY