Trandafirii au nevoie de îngrijiri minuțioase

  • Taie ramurile din mijlocul tufelor, să circule aerul și să ajungă soarele la fiecare tulpină.
  • Îndepărtează imediat orice frunză sau lăstar afectat de boală.
  • Dă foc crengilor bolnave pe care le tai, să nu lași sporii ciupercilor să se răspândească la celelalte plante sănătoase din grădină.
  • Stropește tufele de trandafiri doar la bază, deoarece umezeala excesivă pe frunze poate favoriza apariția mucegaiurilor.
  • La primele semne de boală, aplică tratamente cu fungicide specifice pe care le poți achiziționa din magazinele de specialitate.

Petele negre

Ciuperca neagră afectează în primul rând frunzele, de la baza plantei spre vârf, răspândindu-se în special în perioadele umede și călduroase. Frunzele se înnegresc și cad, iar trandafirul își pierde rezistența, producând flori tot mai mici, care nu se mai deschid. Când apar pete maronii sau roșiatice pe tulpini înseamnă că boala este avansată și atacă întreaga tufă care va fi greu de recuperat. Trebuie să intervii din timp, să tai frunzele afectate și să rărești crengile trandafirului astfel încât soarele și curenții de aer să pătrundă mai bine spre mijlocul tufei. Ca să previi răspândirea bolii, stropește trandafirii cu fungicide specifice, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Făinarea

La fel de răspândită ca petele negre, această ciupercă este ușor de recunoscut datorită petelor pudrate cu o pulbere albă care apar pe frunzele tinere. Mucegaiul alb atacă de obicei partea superioară a tufei, lăstarii și frunzele crude, mai puțin rezistente la boli. Mucegaiul se răspândește îndeosebi în zilele toride de iunie, urmate de nopți reci și umede. Făinarea mai poate ataca trandafirii dacă aplici prea des îngrășăminte lichide pe bază de azot. Și făinarea poate fi tratată ușor cu ajutorul fungicidelor specifice, în special cele pe bază de sulf și cu zeama bordeleza. Încă de la primele pete albe, este recomandat să aplici fungicidele de patru ori, la interval de șapte zile.

Putregaiul cenușiu

trandafiri uscati

Acest mucegai atacă la început florile ofilite, apoi se răspândește rapid către bobocii tineri. Este foarte important să rupi fiecare floare după ce a trecut, să nu o lași să se usuce pe lujer și să mucegăiască de la ploi. Îndepărtarea florilor ofilite ajută ulterior și la stimularea apariției de noi boboci. Putregaiul poate fi combătut cu fungicide specifice de la primele zile de apariție.

Rugina frunzelor

Petele ruginii și roșcate care apar pe dosul frunzelor sunt primul semn că trandafirul tău este atacat de rugină, o ciupercă greu de combătut. Ea atacă în special părțile verzi, frunzele și ramurile tinere, iar tufa va rămâne golașă, chiar dacă procesul de înflorire continuă. Taie lăstarii bolnavi și aplică imediat fungicide speciale pentru rugină. Crengile și frunzele bolnave pe care le înlături trebuie strânse și arse, ca bolile să nu se răspândească și la celelalte tufe sănătoase de trandafiri.

sursa foto: audreyjm529 / Foter / CC BY” target=”_blank”>Foter.com