Iată trei arbuști cu flori roz, de origine exotică, dar ușor de cultivat și în grădinile de câmpie, și în zonele de deal de la noi din țară.

Cultivatorii de flori au început să aducă tot mai multe specii de arbuști decorativi originari din Asia, India sau America, deosebit de frumoși și plini de flori. Cei mai mulți dintre ei se pot adapta ușor și la clima din țara noastră, iar unii sunt foarte rezistenți pe timp de vară.

Liliacul indian, în topul cu arbuști cu flori roz

Numele științific, după care îl poți căuta la florării, este Lagerstroemia indica, iar frumusețea florilor lui te va convinge destul de repede că merită să îl cultivi în grădină.

Planta este originară din Asia și crește compactă, cu ramuri bogate și cu ciorchini de flori deosebite care înfloresc la început de vară. Culorile florilor pot fi roz, liliachii sau albe.

Trebuie plantat în locuri cu soare, departe de umbra altor copaci și preferă solurile bine drenate, cu o umiditate medie. Iarna, rezistă la temperaturile scăzute de la noi, dar trebuie protejat în primii doi ani cu folie în perioadele geroase.

Liliacul indian se poate cultiva și în vase largi și înalte pe terasele descoperite, pline de soare. Buchetele mari de flori sunt deosebit de atrăgătoare și vor fi vizitate în fiecare zi de fluturi. Rupe ciorchinii de flori care se ofilesc pentru a încuraja apariția de noi boboci.

Deutzia cu steluțe roz

Deutzia se numără printre cei mai prolifici și frumoști arbuști cu flori roz. Înflorește în lunile mai și iunie și rezistă cu succes la vremea rece din țara noastră pe timpul iernii. Ea crește destul de repede și își întinde ramurile de la un an la altul tot mai mult, acoperind suportul pe care se sprijină, gardul sau zidul lângă care o plantezi.

Deutzia pare înrudită cu iasomia, după forma florilor, cu toate acestea ea este de fapt înrudită cu hortensiile și are nevoie de un sol ușor acid și de un spațiu însorit dimineața, dar parțial umbrit după amiaza. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, dacă o cultivi într-un pământ bine săpat și îngrășat anual cu îngrășăminte naturale.

Deutzia are nevoie de umezeală moderată, dar în zilele foarte calde din iulie și august este bine să fie udată mai des cu o cantitate mică de apă. Rădăcinile plantei nu trebuie lăsate niciodată în pământ uscat, pentru că planta devine sensibilă și își încetinește creșterea.

Abelia, arbustul cu frunze roșii și flori rozalii

Este un arbust foarte popular în Occident, care se folosește și la noi pentru decorarea parcurilor și grădinilor. Este rezistent, dar preferă solurile bine îngrășate cu îngrășăminte naturale la început de primăvară.

Abelia are frunze roșcate vara, iar spre toamnă acestea devin și mai roșii. Înflorește aproape toată vara și crește repede, fără prea mari pretenții, astfel că în doi ani îți poate oferi umbră în locul în care a fost cultivată, dacă o lași să crească înaltă.

Abelia nu are nevoie de îngrijiri speciale, dar trebuie tăiată pentru a corecta coroana primăvara devreme. Ține cont că ea face flori pe ramurile tinere, așa că nu tăia decât atât cât este necesar.