CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aproape toate plantele de leac au și o aromă deosebită, dar noi îți recomandăm trei plante medicinale parfumate, cu un parfum profund și cuceritor. Le poți planta în grădină primăvara și le vei avea mai mulți ani, sau le poți planta în jardiniere spațioase.

După ce înfloresc, poți folosi atât florile cât și frunzele la diverse ceaiuri și decocturi pentru diverse afecțiuni ale stomacului și rinichilor, pentru migrene, dureri de cap, vertij și chiar pentru o relaxare și odihnă profundă. 

Levănțica sau lavanda cea parfumată

Este o plantă longevivă care poate trăi peste 50 de ani. Levănțica are multe soiuri, dar majoritatea sunt sensibile la temperaturile reci din timpul iernii.

Dacă vrei să o ai în grădină cât mai multă vreme, alege soiul lavandula angustifolia, adică lavanda cu frunze înguste. Cumpără câteva tufe la ghiveci și plantează-le într-un loc însorit, bine drenat, unde va fi ferită de curenții reci de aer.

Este important să aibă soare mult și să fie udată în fiecare seară în timpul perioadelor caniculare de vară. În perioada de înflorire, tijele florale trebuie recoltate și uscate la umbră, într-un spațiu bine aerisit. În fiecare an, este bine să tunzi lavanda cu o treime, după prima înflorire, pentru a stimula apariția de noi flori.

Roinița sau busuiocul stupului

Este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscută și totodată una dintre cele mai parfumate. Florile ei sunt mici și lipsite de frumusețe, dar aroma frunzelor este deosebită.

În țara noastră, roinița crește spontan la câmpie și la deal, dar poate fi transplantată în grădină sau chiar în jardiniere mai largi pe terasă. Poate fi cultivată precum menta, se înmulțește singură și nu are nevoie decât de un sol bun, bine drenat și de mult soare.

Florile ei au un parfum de lămâie care atrage albinele și fluturii, iar frunzele sunt bogate în uleiuri volatile și sunt indicate pentru ceaiuri. Roinița este folosită pentru tensiune și boli de inimă, pentru probleme de digestie și afecțiuni ale stomacului, dar și pentru vindecarea rănilor prin băi călduțe.  

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului

Numele ei științific este Lonicera japonica, este o plantă cățărătoare, medicinală, deosebit de parfumată și deosebit de iubită la noi. Se plantează într-un loc însorit, unde solul este bine drenat, sau în vase largi și adânci pe terasă. Planta are nevoie de o scară de lemn pe care să crească tulpinile fragile și lungi, cu o dezvoltare destul de rapidă.

La doi ani de la plantare, se poate tăia pentru a-i da o formă și se îndepărtează toate zonele uscate. Este destul de sensibilă la ger, astfel că iarna trebuie acoperită cu folie protectoare, mai ales în perioadele foarte reci din ianuarie.

Planta se înmulțește prin marcotaj și nu presupune îngrijiri deosebite, decât fertilizatori organici la rădăcină la început de primăvară.