Leac pentru guturai

În medicina tradițională, busuiocul era folosit împotriva colicilor intestinale, balonărilor, guturaiului, bronșitei acute și cronice, pentru stimularea digestiei, ca antiseptic intestinal, diuretic, antiinflamator renal și al intestinului subțire, antiseptic pulmonar, antifungic, ferbifug. Stimulează secreția de lapte, calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Busuiocul, împotriva durerilor de cap

Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și în salate. Sunt numeroase rețete care recomandă folosirea busuiocului sub formă de infuzie (una-două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Mai este recomandat femeilor înainte de naștere și în timpul alăptării. Ceaiul se poate utiliza extern sub formă de gargară în candidozele bucale sau pentru irigații și băi de șezut în cazul celor vaginale.

Contraindicații: Nu este recomandat să folosești uleiul de busuioc în aromaterapie, pentru că are acțiune iritantă la nivelul mucoasei nazale. Se pot face, cel mult, inhalații cu ceai de busuioc.