Damigeana din sticlă este folosită de secole pentru fermentarea vinurilor, păstrând în mod natural aroma și calitatea. Datorită proprietăților sale unice, este folosită încă din antichitate pentru procesul de fermentare și păstrare a vinului.

Sticla este impermeabilă la aer, permițând vinului să „respire” doar printr-un dop de plută sau de cauciuc. În plus, materialul inert și netoxic nu interacționează chimic cu vinul. Astfel, damigeana protejează și păstrează în mod natural aroma și calitatea băuturii.

Forma sa alungită și gâtul îngust permit sedimentarea naturală a drojdiilor și depunerilor, lăsând vinul limpezit. Toate damigenele au un gol interior care permite circulația liberă a dioxidului de carbon în timpul fermentării. Sunt prevăzute cu un guler metalic pentru introducerea furtunului și un dop de închidere din plută. Alături de ea se folosește un furtun de tras vinul și alte accesorii de vinificație.

Damigeana este o soluție tradițională, folosită de mult timp în activitatea de vinificație pentru păstrarea și învechirea vinului. O damigeană are capacitatea de 10, 25 sau 50 de litri, fiind potrivită pentru cantități mici sau medii de vin.

FURTUNURI DE TRAS VINUL

În ceea ce privește verificarea periodică a băuturii, dar și scoaterea ei din damigeană pentru diferitele procese din timpul realizării vinului, ești nevoit să ai un furtun de tras vinul. Din fericire, acum există furtun de vin atât cu pompă manuală, cât și furtun cu buton automat. La acest produs trebuie să te asiguri mereu că lungimea furtunului de tras este suficientă pentru lucrul cu vinul din damigenele pregătite. Înainte să achiziționezi unul, verifică cum funcționează și cât de lung este, astfel încât să-l poți folosi fără probleme.

APARATE DE MĂSURARE

La capitolul aparate de măsurare, te vor ajuta vinometrele, mustimetrele (glucometre) sau alcoolmetrele. Vinometrul și alcoolmetrul determină conținutul procentual de alcool al băuturii. Mustimetrul este destinat testării calității mustului care intră în compoziție băuturii, el verifică concentrația de zahăr și potențial alcoolic al vinului care va fi obținut.

Tehnologiile acestor aparate ne ajută să obținem mai ușor un vin pe gustul fiecăruia. Ele sunt accesibile și recomandate fiecărui mic producător de vin.

Totodată, există și alte accesorii pe care le putem considera necesare sau opționale. De exemplu, pentru îmbuteliere poate fi de ajutor un dopuitor manual pentru sticle de vin. În plus, alte accesorii de sterilizare, protecție a damigenei, sticle și dopuri pot fi achiziționate în funcție de nevoile specifice.

Cu mici investiții vei obține un vin de casă gustos, făcut cu pasiune și răbdare.