Există mai multe metode de exfoliere. Scruburile și periile sunt soluții de exfoliere mecanică, iar utilizarea acizilor, soluții chimice. Acestea din urmă să fac doar în cabinetele cosmetice. 

Exfolierea mecanică 

Cel mai utilizat procedeu de exfoliere este cel mecanic, care poate fi făcut acasă și este inclus frecvent în rutina de îngrijire. Este indicat ca procedura să fie realizată de două-trei ori pe săptămână. Se pot folosi perii, mănuși abrazive ori bureți de lufă, dacă se optează pentru varinata uscată sau un scrub umed, cu textură granuloasă, ca exfoliant corp manual. 

Exfolierea mecanică, indiferent dacă este uscată sau umedă, se face timp de 30, maximum 60 de secunde, cu mișcări circulare, pe suprafețe mici, acoperind fiecare zonă a corpului.  Procedura trebuie să fie blândă, fie că folosești perii, bureți sau scrub, pentru a nu agresa pielea. 

Totodată este indicat ca tratamentul să se facă pe pielea curată, după baie sau duș pentru a spori eficiența procesului, iar la final, clătirea se face doar cu apă călduță. După exfoliere este necesar să utilizezi o cremă emolientă, hidratantă și lejeră, care să calmeze pielea și să o protejeze printr-un factor de protecție solară, pe timp de zi. Exfolierea nu este recomandată pe pielea iritată, arsă de soare, cu eczeme sau rozacee, dar nici pe pielea acneică.

Exfolierea chimică 

Pentru această variantă de exfoliere sunt folosiți acizi care înlătură celulele moarte. Dacă cea mecanică poate fi realizată în confortul casei, este indicat ca exfolierea chimică să fie realizată într-un cabinet cosmetic, de către un profesionist. 

Preparatele cu ajutorul cărora se realizează exfolierea de acest tip conțin alfahidroxiacizi, precum acidul glicolic și citric sau betahidroxiacizi, precum acidul salicilic. Acțiunea acestora este intensă, astfel că trebuie aplicați și mențiuni pe piele într-o anumită cantitate și pentru un interval de timp bine stabilit. Îndepărtarea lor se face doar cu produse care neutralizează efectul acizilor. 

După exfolierea chimică pielea poate apărea iritată și roșie. Nu este exclusă senzația de usturime, mâncărime sau disconfort local și pentru 2-3 zile pielea va fi mult mai mai sensibilă, inclusiv la razele soarelui. 

Exfolierea în funcție de tipul pielii

Alegera scrubului trebuie să țină cont de tipul de piele. Exfolierea pentru pielea sensibilă și uscată trebuie făcută cu mare atenție. Pielea sensibilă se poate irita foarte ușor, iar cea uscată poate deveni și mai uscată. Cu toate acestea, o exfoliere blândă crește capacitatea de absorbție a serurilor și cremelor hidratante și aportul de nutrienți, prin intensificarea circulației sângelui. Pentru aceste tipuri de piele procedura mecanică este recomandată de una-două ori pe săptămână. 

Pielea normală și grasă este avantajată de exfoliere mecanică sau chimică. Pentru ambele tipuri de piele procedurile au un puternic efect regenerativ. Chiar și așa, regula timpului și mișcările blânde trebuie respectate pentru a nu traumatiza pielea. Pielea grasă beneficiază în mod special de pe urma exfolierii. Cea chimică se face la intervale de cel puțin trei luni, iar cea mecanică de maxim 3 ori pe săptămână, la intervale de 2-3 zile. 

Exfolierea în funcție de zona corpului

Intensitatea și frecvența exfolierii pot varia în funcție de zona corpului. Fața, gâtul, decolteul sunt mai sensibile și trebuie abordate foarte delicat, cu produse adecvate. Frecvența procedurii, pentru exfolierea mecanică, trebuie redusă la una, cel mult două tratamente pe săptămână. 

Zonele cu piele mai groasă, cum sunt coatele, fesele, coapsele, gambele și spatele pot beneficia de exfoliere mecanică cu peria, buretele de lufa sau scrub de trei ori pe săptămână. Uneori, pentru zonele dificile se poate insista mai mult, până ce pielea recapătă o textură plăcută, proaspătă și suplă. 

Exfolierea este un mod eficient de a reda strălucirea pielii și un aspect întinerit, dar efectele benefice depind în foarte mare măsură de alegerea produselor potrivite, corespunzătoare cu tipul pielii.

Sursa foto: Shutterstock.com