Un colţ de Rai pe Pământ…

Primăvara a suflat viaţă pe creştetul bătrân al „Ţării Moţilor”. Acest tărâm încărcat de legende este acum creionat în nuanţe vii, vibrante. Pe colinele arcuite jucăuş desluşeşti casele moţilor, aşezate la distanţe mari unele de altele, solitare, mai aproape de nori decât de uliţele satelor. Aici, sună tulnicul suav peste văi în zilele de sărbătoare şi morile de apă de pe Arieş vântură conştiincios apa şi timpul.

Jurnal de drumeţie

Valea Arieşului reprezintă una dintre cele mai atractive zone turistice din România, bogată în destinaţii cu renume precum Scărişoara, Dealul cu melci, Casa lui Avram Iancu de la Vidra de Sus, Cetăţile Ponorului sau Groapa Ruginoasa. Dincolo de Cheile Albacului, treci neapărat prin comuna Scărişoara, unde, din strâmtoarea brâului de stânci, apele învolburate ale Arieşului se revarsă sălbatic pe pereţii abrupţi ai munţilor. La un km depărtare de Gârda de Sus, drumul şerpuieşte spre unul dintre cele mai splendide locuri din Munţii Apuseni, Gheţarul de la Scărişoara, cea mai adâncă şi cea mai spectaculoasă peşteră de gheaţă din România. Fă un popas şi în comuna Avram Iancu, la Cascada Miresei.
Tot de pe acest drum poţi ajunge la Muntele Găina, renumitul loc unde se organizează în fiecare an, în duminica cea mai apropiată de Sărbătoarea Sfântului Ilie, târgul de fete.

Vatra tradiţiilor vechi

În acest loc, meşteşugurile au rădăcini milenare. Dogăritul asigură pâinea cea de toate zilele a moţilor de pe Arieş. Zona este renumită pentru obiceiurile şi porturile strămoşeşti. Mai mult, aici se află numeroase centre de creaţie populară. Dintre acestea, cele de prelucrare artistică a lemnului sunt recunoscute în toată ţara.