Turcia este o țară plină de contraste și surprize, cu peisaje fabuloase, cu oameni primitori și obiective turistice pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață. Cine este atras de stațiunile de la Marea Egee, cu siguranță a trecut prin Izmir, Bodrum sau Kusadasi, a vizitat Efesul și alte locuri încărcate de istorie, unde tradițiile turcești se îmbină cu legendele antice.

Dacă ești tentat să mergi pe coasta Mării Egee în Turcia, fă-ți timp să descoperi istoria măslinilor și a uleiului de măsline, precum și câteva muzee inedite dedicate acestei îndeletniciri.

Turcii se mândresc cu uleiul lor de măsline și pe bună dreptate! În toată zona din jurul Izmirului, fosta cetate a Smirnei, dealurile și munții sunt îmbrăcați în livezi de măslini. Mulți copaci au vârste cu adevărat venerabile, de câteva sute și mii de ani. Iar cel mai vârstnic dintre ei, descoperit până acum, se află într-o livadă în apropiere de Bodrum, în apropiere de satul Aidin din regiunea Mugla.

Ata Agac, un măslin de 3200 de ani

Proprietara livezii, Hatice Akturk, a abandonat o carieră strălucită în marketing și a preferat să se întoarcă pe meleagurile natale, unde familia ei se ocupă cu producerea uleiului de măsline. Ducând mai departe tradiția, Hatice a descoperit măslini deosebit de bătrâni pe care i-a testat cu cele mai noi metode științifice.

Iar unul dintre ei s-a dovedit a avea vârsta uimitoare de 3000 – 3200 de ani și a primit numele de Ata Agac. Circumferința coroanei lui depășește 12 metri, iar circumferința trunchiului are aproape 4 metri, suficient să stea sub umbra lui jumătate de sat.

Măslinul de poveste produce încă multe măsline și ajută comunitatea. Uleiul de măsline care se obține din acest măslin, cu metode tradiționale, care nu alterează cu nimic gustul, este vândut la licitație în favoarea copiilor din sat, care se bucură acum de o educație mult mai bună.

Muzeul Oleatrium, curiozități din istoria măslinelor

Mai sus de Aydin, într-o regiune în care cresc peste 25 de milioane de măslini, în renumita Kusadasi, se află un muzeu dedicat măslinelor și mai ales uleiului de măsline. Oleatrium este numele acestui muzeu și aici vei avea ocazia să descoperi cum era produs uleiul de măsline din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Măslinele se recoltează de peste 8000 de ani pe coasta Mării Egee din Turcia și încă din Antichitate uleiul de măsline produs aici era deosebit de prețios și apreciat. Pe vremuri se foloseau pietre de moară care zdrobeau măslinele, apoi uleiul se separa de apă și se depozita în amfore de lut care luau calea mării.

În acest muzeu te vor surprinde scenele care reproduc toate etapele producției de ulei. Manechinele par aproape reale și vei descoperi tot felul de obiecte vechi pe care oamenii le foloseau în munca lor. Ba chiar vei vedea un grup de tinere turcoaice care zdrobesc măslinele cu picioarele pentru a obține ulei.

Este un obicei tradițional care se mai practică și acum în câteva sate de munte din Turcia. Interesant este că fetele trebuie să aibă o anumită greutate și anume 65 de kilograme pentru a zdrobi măslinele, astfel încât să obțină cel mai bun ulei.

Muzeul Uleiului de Măsline Kostem

Pe vechiul drum dintre Izmir și Cesme poți face popas la un alt muzeu dedicat uleiului de măsline, un muzeu modern și plin de curiozități. Deschis publicului din anul 2002

în satul Uzunkuyu, este considerat cel mai mare muzeu de acest gen din lume. Într-adevăr instalațiile din acest muzeu, mai vechi sau mai noi, folosite pentru producerea uleiului de măsline sunt impresionante. De la morile de piatră folosite de populațiile străvechi din Anatolia, la presele din lemn și din metal din zilele noastre, muzeul te va uimi cu exponatele lui curioase.

În interiorul muzeului se află și o presă de ulei modernă, care funcționează și este folosită pentru a exemplifica turiștilor și numeroșilor elevi care vin aici să studieze istoria măslinelor. Tot aici vei descoperi și o secțiune dintr-o navă antică, în care se încărcau amfore pline cu ulei și vin. Precum și o secțiune din trunchiul unui măslin cu o vechime de peste 1500 de ani. Iar la intrarea în muzeu te poți relaxa la o cafenea inedită, poți admira diverse expoziții de artă și colecții de obiecte vintage.

Metoda tradițională, cea mai sănătoasă

Uleiul de măsline proaspăt stors are o culoare aurie

Multe ferme din Anatolia păstrează în continuare metodele vechi de presare a uleiului de măsline, pentru a produce un ulei sănătos și de o calitate superioară. Poți vizita o astfel de fabrică în apropiere de orașul Urla, la numai o jumătate de oră distanță de Izmir.

La ferma Olivurla, vei putea vedea cum sunt spălate măslinele înainte de a fi procesate și cum funcționează instalațiile în care sunt malaxate și zdrobite. În câteva minute, vei putea gusta din uleiul proaspăt stors și te vei putea delecta cu aroma lui amăruie, ușor aspră și fructată, specifică regiunii.

De altfel, specialiștii spun că niciun ulei de măsline nu seamănă cu altul. Fiecare are aroma și parfumul lui specifice, determinate nu doar de soiul de măsline, ci și de calitatea solului, de umiditate și de căldură.

Uleiul de măsline și diversele lui întrebuințări

Încă din vremea romanilor, uleiul de măsline era folosit deopotrivă pentru gătit, dar și pentru săpunuri sau pentru luminat. Însă nu orice ulei putea fi folosit în activitățile casnice.

Așa cum stau mărturie rețetele antice de fabricare a uleiului, prima presă adică uleiul cel mai bun și cel mai aromat era numită ”floarea uleiului” și era cea mai apreciată. Acest ulei parfumat se consuma ca atare, alături de legume și preparate din pește. Încă din vremurile antice era considerat un adevărat remediu pentru stomac și pentru ficat, dar și pentru piele.

Lampi vechi in care se ardea uleiul de masline

Se obținea apoi uleiul din a doua presă, folosit adesea la gătit. Din măslinele stricate sau mucegăite se obținea ”caducum”, un ulei pe care populațiile antice îl foloseau pentru a produce săpun. Iar ”cibarium”, uleiul de cea mai proastă calitate era folosit doar pentru lămpile cu care își luminau încăperile.

În zilele noastre, uleiul de măsline pentru iluminat nu se mai întâlnește, în schimb săpunurile cu ulei de măsline și plante medicinale sunt deosebit de apreciate. Uleiul de măsline face minuni pentru piele și o menține multă vreme catifelată, elastică și sănătoasă.

Nu întâmplător, în perioada antică, la băile publice romane, oamenii își ungeau pielea cu ulei de măsline, apoi făceau un gomaj cu nisip foarte fin luat din mare și abia apoi intrau în căzile cu apă caldă pentru a se spăla. Acesta era ritualul la băile publice din Efes, orașul antic cel mai însemnat de pe coasta Mării Egee din Turcia, care a cunoscut o dezvoltare și o bogăție uimitoare datorită comerțului înfloritor cu ulei de măsline.