Găsirea drumului profesional reprezintă, pentru fiecare persoană, una dintre cele mai importante misiuni. Dincolo de consolidarea relaţiei cu familia, de construirea unei familii proprii şi de stabilirea unor relaţii de prietenie pe termen lung, pentru a se simți împlinită, o femeie trebuie să fie independentă. Acest sentiment are la bază un echilibru interior, creat deopotrivă din împlinirile personale şi cele profesionale. A fi independentă financiar este ceva la care ar trebui să țintească orice femeie. Nu doar că te face autonom, dar este şi un trigger important pentru bunăstarea ta.

Viaţa modernă îi învaţă pe tot mai mulţi părinţi, mai ales pe cei din ţările occidentale, să îşi încurajeze fetiţele să îşi stabilească ţeluri înalte şi să lupte pentru a şi le îndeplini. Astăzi, femeile excelează în diverse profesii și își construiesc un renume. A câștiga bani nu înseamnă doar a avea un stil de viață luxos, ci și a atinge un anumit nivel de independență. 

Iată trei motive pentru care fiecare femeie ar trebui să fie independentă financiar. 

  1. Ai puterea de a lua propriile decizii

Fie că ne place să recunoaştem sau nu, partea financiară are o influenţă importantă în viața noastră. Asta, deoarece multe dintre deciziile importante pe care fiecare trebuie să le ia, cel puţin o dată în viaţă, depind şi de bani. Atunci când ştii că te poți baza pe propriul depozit bancar, poţi începe o afacere sau poţi rezerva o vacanţă extravagantă pe care de mult ţi-o doreai 

sau să acorzi un împrumut financiar unei persoane apropiate, fără a depinde de altcineva. Este normal să cauți, din când în când, sfatul unei persoane apropiate, dar nu este sănătos să depinzi de decizia sa. 

  1. Te simți mai sigură pe tine

Deşi mintea şi sufletul unui om sunt valorile sale, în ziua de azi există multe situaţii în care statutul social primează inițial. Atunci când eşti independentă financiar şi ştii că deţii puterea de a lua singură orice decizie, încrederea în propriile forţe creşte semnificativ. Stima de sine este un sentiment ce are la bază mai multe caracteristici personale, dar este consolidat de fiecare reuşită personală şi profesională. A avea o sursă constantă de venit pentru a-ți satisface propriile nevoi, fără să te bazezi sau să aștepți pe cineva, te face să te simți mai încrezătoare. 

  1. Te ajută la conturarea identităţii

Chiar dacă nu banii sunt ceea ce definesc o persoană, statutul social şi modalitatea prin care a fost dobândit au o mare importanţă. Asta nu înseamnă că îţi lipseşte identitatea atunci când nu ești independentă financiar. Mai degrabă, lipsa unei persoane de care să depinzi îi face pe cei din jurul tău să remarce adevărata ta putere. Mai ales că, deseori, societatea încă pare să aibă conotaţii patriarhale, lucru ce aduce numeroase piedici în cariera femeilor de succes. Însă, cu ajutorul abilităţilor şi experienţei, aceste piedici pot fi depăşite, iar rezultatele sunt deseori uimitoare. 

Femeile tind să știe mai multe despre gestionarea finanțelor decât cred, dovedind asta în fiecare zi. În timp ce unele mișcări financiare au sens în anumite etape ale vieții, alte strategii sunt aplicabile oricând. Adesea, cel mai bun mod de a dezvolta o strategie financiară se rezumă la a deveni mai instruiți din punct de vedere economic. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu TBI Bank