Este aproape imposibil de a anticipa cutremurele puternice, care devastează orașe întregi și lasă în urmă doar moarte și distrugere. Știința a avansat foarte mult, cunoaștem tot mai multe lucruri despre faliile terestre, despre plăcile tectonice și mișcarea pământului. Cu toate acestea, seismologii spun că este mai mult o chestiune de noroc să descoperi când va lovi următorul cutremur de magnitudine devastatoare.

Ce știm până acum despre cutremure

Mișcările plăcilor tectonice variază ca intensitate, durată și adâncime. În fiecare zi se petrec sute de cutremure de mică intensitate. Pământul este zguduit în mod constant, zi de zi, dar cutremurele mai mici abia le simțim și nici nu ne afectează.

Dramatice sunt cutremurele cu o magnitudine de peste 5 sau 6 grade, iar de-a dreptul devastatoare sunt cele care trec de 7 grade. Niciodată nu putem fi pregătiți pentru un astfel de cutremur, decât dacă am putea anticipa cutremurele mari cu două, trei zile în avans. Abia atunci vom avea șansa să salvăm viețile oamenilor!

Evenimentele seismice implică foarte multe variabile, de la natura terenului, tipul de interacțiune între plăcile tectonice și dinamica propagării valului de energie produs de cutremure.

Ce spune știința? Putem anticipa cutremurele mari?

Și da, și nu. Se lucrează intens la acest răspuns, dar am făcut pași prea mici pentru a ne fi de ajutor deocamdată.

În principiu, mișcările plăcilor tectonice nu pot fi deocamdată prevăzute. Sunt rapide și imprevizibile, iar tehnologia de care dispunem nu ne ajută să sondăm străfundurile pământului.

Cercetările în domeniu au demonstrat că toate cutremurele mari urmează un anumit pattern: când se declanșează în adâncuri se resimte un tremur, o zguduire care crește în intensitate către suprafață. Putem descoperi acest tremur într-un interval scurt de timp, dar nimeni nu poate măsura cât de mult va crește în intensitate și ce durată va avea seismul.

Ne poate ajuta Inteligența Artificială?

Există totuși o speranță: inteligența artificială. AI, mai pe scurt, poate identifica în miliardele de date legate de scoarța terestră, informațiile cele mai relevante despre o posibilă apariție a unui cutremur puternic. Modelul AI se bazează pe ”criteriul randamentului von Mises”, un calcul complex folosit pentru a prezice când materialele vor începe să se rupă sub presiune.

Datorită acestei descoperiri, AI ne poate fi de ajutor pentru a anticipa cutremurele devastatoare, amplitudinea replicilor și zonele care vor fi afectate. Deocamdată, modelul existent este prea lent pentru a lucra în timp real. Nu ne poate salva, dar sperăm să fie îmbunătățit pe viitor. Cercetătorii de la Harvard, care au colaborat cu specialiștii Google, pentru a compune acest model de calcul, susțin că el poate prezice replicile unui seism de magnitudine mult mai bine decât alte sisteme existente.

Ce semne pot anticipa cutremurele de magnitudine mare

Este uimitor cum toată știința omenirii nu poate prezice cutremurele mari, dar animalele le simt. Câinii, păsările, caii sau șerpii intră în alertă uneori chiar și cu o jumătate de oră înainte de un seism major.

De ce? Pentru că la suprafața pământului apar din timp fenomene stranii: crește concentrația de radon, se modifică activitatea electromagnetică, se schimbă hidrochimia izvoarelor, deoarece rocile supuse unei presiuni uriașe eliberează diverse substanțe chimice.

Spre exemplu, măsurând câmpul electromagnetic al unei zone sensibile, unde știm că se pot produce cutremure foarte mari, am putea calcula deformările și tensiunile acumulate în subsol. În felul acesta, înainte de a ajunge la punctul de rupere al rocilor, oamenii de știință ar putea da un avertisment cu privire la un seism iminent. Dar, până atunci, știința trebuie să mai facă mulți pași uriași pentru a anticipa cutremurele mari!

Citește și: Cele mai puternice cutremure din Europa

Ce sunt plăcile tectonice. Plăcile tectonice ale Pământului și deplasarea lor