CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Florile și plantele, copacii, arbuștii, cactușii… tot ceea ce este verde în jurul nostru constituie o lume uimitoare, cu abilități incredibile pe care abia acum le descoperim pas cu pas. Par imobile și neajutorate, incapabile să se apere când sunt tăiate și distruse. Cu toate acestea, plantele au și ele mecanisme misterioase prin care încearcă să se apere.

Plantele pot trimite un SOS

Florile și plantele sunt vietăți uimitoare capabile să comunice prin diverse substanțe parfumate pe care le emană. Cu ajutorul lor pot trimite un SOS să fie salvate atunci când sunt atacate de larve și gândaci.

S-a descoperit că unele plante, atunci când frunzele lor sunt mâncate, răspândesc în jur o substanță care atrage insectele care se hrănesc cu gândacii sau larvele dăunătoare. Insectele apar negreșit și planta își salvează frunzele.

Unele plante sunt capabile de miros

Cârcei galbeni de cuscuta

Când ne gândim la miros, ne gândim la animalele de pradă sau la câini și pisici care au un miros mult mai bine dezvoltat decât al nostru, dar în niciun caz nu ne gândim la plante. Cu toate acestea, se pare că unele plante sunt capabile să miroasă alte plante.

Spre exemplu, cuscuta este o plantă parazită de forma unor cârcei lungi galbeni sau roșcați care se încolăcesc pe alte plante și trăiesc din seva lor. Se pare că această plantă parazită este capabilă să miroasă tomatele. Un studiu din Spania a demonstrat faptul că cuscuta miroase roșiile care cresc în apropiere, crește către ele și le acaparează. Când a fost pusă o plantă falsă de roșie în preajma cuscutei, aceasta nu a sesizat-o. În schimb, când au fost puse mici tomate lângă planta parazită, chiar dacă au fost ținute în întuneric, cuscuta le-a mirosit și a început să crească spre ele pentru a se încolăci de tulpina lor.

Alte studii au demonstrat că unele plante, arbuști sau copaci știu când fructele sunt coapte pentru că le pot mirosi, altele pot mirosi florile plantelor vecine sau pot mirosi semnalele olfactive trimise în aer atunci când sunt atacate de dăunători.

Florile și plantele pot vedea

Pare atât de stranie ideea, încât ține de filmele horror, dar nu este deloc nouă. Fiul lui Charles Darwin, botanistul Francis Darwin a înaintat prima dată ideea conform căreia florile și plantele pot vedea, pe la începutul secolului XX. El susținea că plantele pot avea celule asemănătoare unor lupe care sesizează lumina.

Celulele respective au fost descoperite mai târziu și denumite ocelli. Aceste celule explică de ce știu plantele din timp că va răsări soarele și își pregătesc rezervele de zahăr pentru ziua respectivă. Sau de ce unele plante cățărătoare parazite sunt capabile să imite perfect culoarea plantelor gazdă.