Conform unui studiu realizat de Deloitte în 2022, 66% dintre antreprenori implementează deja acțiuni pentru îmbunătățirea eficienței energetice pe termen lung. Cum acest obiectiv poate fi obținut prin instalarea unui sistem fotovoltaic, ți-am pregătit în cele ce urmează câteva lucruri de care să ții cont înainte să apelezi la o astfel de soluție.

  1. Stabilește care este spațiul disponibil

Atunci când estimezi energia pe care sistemul fotovoltaic o poate produce, trebuie să stabilești câte panouri poți instala în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru ca panourile fotovoltaice să aibă rezultatul scontat, este esențial ca suprafața pe care se montează să fie îndreptată spre sud, deoarece acesta este locul de pe orizont în dreptul căruia se află soarele la amiază.

Metoda de a calcula suprafața utilă a unui spațiu în metri pătrați este simplă. Tot ceea ce trebuie să faci este să înmulțești lungimea acesteia cu lățimea. Un panou standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri, deci aproximativ 1,7 metri pătrați. Dacă împarți suprafața disponibilă la 1,7, obții numărul de panouri fotovoltaice care încap în spațiul tău. 

Cel mai recomandat loc de amplasare a panourilor fotovoltaice este acoperișul clădirii, însă, acestea pot fi montate și la sol, cu ajutorul unui suport special care să asigure stabilitate.

  1. Gândește-te la o sursă de finanțare

Cu toate că acest demers poate fi susținut prin finanțare europeană, cu siguranță, vei avea nevoie și de fonduri din alte surse, precum un credit rapid pentru a-l duce la bun sfârșit. Poate că ai nevoie de o suprafață mai generoasă de amplasare a panourilor și îți dorești să închiriezi un spațiu în apropierea sediului companiei tale sau îți dorești să instalezi panouri astfel încât să obții energia necesară pentru desfășurarea mai multor activități. Indiferent de nevoile tale, un credit rapid poate să fie soluția potrivită pentru tine.

Iată de ce avantaje beneficiezi atunci când ai cel puțin 12 luni de activitate și apelezi la un credit pentru firmă:

  • poți obține un împrumut cu cea mai rapidă aprobare de pe piață pentru firme, 100% online, de până la 60.000 de lei. Dacă ai nevoie de o sumă mai mare, beneficiezi de ajutorul unui consultant și poți obține până la 115.000 de lei pe o perioadă maximă de 36 de luni.
  • rata și dobânda sunt fixe, indiferent de valoarea ROBOR. Astfel, vei ști de la început cât va trebui să plătești lunar, pe toată perioada de rambursare a împrumuturilor. Fără costuri ascunse.
  • în cazul unor situații neprevăzute, poți să amâni plata timp de 30 de zile, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.
  1. Etape, avize și aprobări necesare pentru instalarea unui sistem fotovoltaic

Implementarea unui sistem fotovoltaic pentru afacerea ta presupune parcurgerea a 7 pași importanți. Iată care sunt aceștia:

  1. Înștiințarea autorităților locale – acest lucru presupune deplasarea la Primărie, unde trebuie să depui o adresă în care descrii proiectul pe care vrei să îl realizezi, alături de toate datele tehnice necesare.
  2. Stabilirea soluției de racordare. În această etapă, ai nevoie de un studiu elaborat de distribuitor și de un proiect electric avizat de către acesta.
  3. Primirea avizului tehnic de racordare, care presupune prezentarea unei copii a certificatului de înregistrare fiscală și a unui act de proprietate care atestă dreptul de folosință asupra spațiului. De asemenea, aici vei avea nevoie și de diverse documente de la distribuitor, precum: avizul de amplasament, studiul menționat anterior și avizul tehnic de racordare.
  4. Obținerea contractului de racordare și execuție.
  5. Punerea sub tensiune de probă – după obținerea avizelor necesare, operatorul de rețea pune sub tensiune cu caracter provizoriu, pentru perioada de probă, instalațiile electrice implicate în proces.
  6. Obținerea certificatului de racordare și semnarea contractului de vânzare-cumpărare energie.
  7. Punerea sub tensiune finală – acest proces va avea loc, de obicei, în termen de până la 10 zile lucrătoare.
  1. Alege ce tip de panouri fotovoltaice vei instala

Există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, iar cele mai populare sunt cele monocristaline, policristaline și amorfe. 

În ceea ce privește panourile fotovoltaice monocristaline, acestea înregistrează o eficiență mare în cazul radiației solare directe. 

Dacă ne referim la panourile fotovoltaice policristaline, acestea sunt recunoscute pentru cel mai bun raport preț-performanță.

Spre deosebire de panourile fotovoltaice monocristaline, panourile amorfe înregistrează o eficiență mare în cazul radiației solare indirecte și necesită o suprafață mai mare pentru aceeași putere instalată.

Atunci când alegi tipul de panouri fotovoltaice potrivit pentru tine, ia în considerare următorii parametri importanți:

  • puterea instalată;
  • caracteristicile fizice ale panourilor și ale spațiului disponibil;
  • procentul de energie solară convertită în energie electrică, raportat la totalul de energie solară disponibilă pe suprafața panoului.

Instalarea unui sistem fotovoltaic nu numai că ajută la dezvoltarea unei afaceri sustenabile, dar poate avea și un impact major în reducerea costurilor pe care businessul tău le are cu energia electrică.

Sursă foto: shutterstock.com

Articol publicitar realizat in colaborare cu Filbro