Candida albicans este o specie de fungi care se înmulțește, migrează și eliberează toxine, chinuindu-ne cu nenumărate simptome neplăcute, cum ar fi problemele intestinale, alergiile, disfuncțiile hormonale, afecțiunile pielii, durerile articulare și musculare, aftele, tulburările emoționale etc., dintre care multe sunt asociate cu alte boli și sunt adesea diagnosticate greșit.

Toxinele produse de Candida „corodează” peretele intestinal, iar acest lucru duce la dezvoltarea sindromului intestin permeabil. Apoi, Candida se extinde în tot corpul, proces care se numește infecție sistemică cu Candida. O infecție frecventă cu Candida este candidoza, întâlnită frecvent la femei, în zona genitală. O infecție sistemică cu Candida este foarte rară, apare de obicei la persoane cu sistemul imunitar sever compromis (cum ar fi pacienții cu HIV sau persoanele supuse chimioterapiei). Infecțiile sistemice cu Candida au o rată de mortalitate mare, de până la 50%.

Studiile arată că există o legătură strânsă între colonizarea cu Candida și un intestin iritabil și reacțiile alergice.

Infecția cu Candida și riscul de acnee

Conform studiilor, s-a constat că infecția cu Candida poate provoca probleme ale pielii, determinând sau agravând acneea, eczemele, psoriazisul și dermatita atopică. Studiile au comparat prevalența asupra Candidei între persoanele cu afecțiuni ale pielii și cele cu piele sănătoasă. Imaginea de ansamblu este că infecția cu Candida în intestin și gură este mai răspândită la persoanele cu afecțiuni ale pielii.

Există două moduri în care Candida poate provoca probleme ale pielii:

1. Intestin permeabil

Infecția cu Candida pare să agraveze sindromul intestinului inflamator. Aceasta înseamnă că poate întrerupe echilibrul bacterian din intestin. Persoanele cu afecțiuni cutanate au niveluri mai ridicate de anticorpi Candida în sânge. Acest lucru sugerează scurgerea Candidei din intestin, și probabil aceasta crește inflamația cronică. Tratamentul cu antifungice orale ajută adesea pielea prin uciderea Candidei și recăpătarea sănătății intestinului. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când medicamentul vizează doar sistemul digestiv.

2. Reacția excesivă a sistemul imunitar asupra pielii

Candida poate cauza probleme de piele și acnee chiar și într-un mod mai direct. Unele studii arată că pacienții cu probleme ale pielii au un răspuns inflamator mai puternic împotriva Candidei. E ca și cum sistemul imunitar este pregătit împotriva Candidei și reacționează violent atunci când devine o problemă. Această inflamație inițială poate declanșa procesul de formare a acneei sau poate agrava existența acneei.

Pentru a preveni infecția cu Candida, este o idee bună să consumi mai puțin zahăr și carbohidrați. Aceste modificări stabilizează zahărul din sânge și reduc nivelul de insulină. Aceste lucruri sunt foarte bune pentru pielea ta și pentru sănătatea generală. De asemenea, folosește produse speciale pentru pielea cu acnee, de mare ajutor fiind produsele de îngrijire cu ulei de arbore de ceai, cu proprietăți antiseptice și antifungice, cât și uleiul pur.