Este adevărat că unele femei sunt mai nervoase la menstruație și mai sensibile în zilele în care ovulează, dar acestea nu sunt singurele efecte ale ciclului menstrual. În realitate, menstruația are mai multe beneficii și avantaje, decât dezavantaje. Iată ce spun studiile din ultima vreme.

Orientare mai bună în spațiu

În zilele care trec de la menstruație la ovulație, de obicei 7 sau 10 zile, femeile sunt mult mai bune la orientarea în spațiu. Fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, și anume eliberarea de estrogen și progesteron, influențează activitatea cerebrală și pun accentul pe anumite capacități care devin mai ascuțite în perioada de vârf, când ovarele pregătesc eliberarea unui ovul.

Ciclul menstrual a început să fie studiat în amănunțime din anii 1930 și se știe că el influențează nu doar dispozițiile afective ale femeilor, ci și visele, dorința de a fuma sau preferințele culinare. Mai mult decât atât, datorită acestui ciclu care eliberează cantități mai mari de hormoni, femeile sunt mai empatice și au capacități de comunicare și de relaționare mult mai bune decât bărbații. Nu trebuie să vă amintesc că fetițele încep să vorbească mult mai devreme decât băieții și se adaptează mai ușor la grădiniță și la școală.

Revenind la orientarea în spațiu, psihologul Pauline Maki, de la Universitatea Illinois din Chicago, a observat că abilitatea femeilor de a se orienta în spațiu crește când nivelul de estrogeni scade, adică în perioada imediat următoare după ovulație.

Femeile, mai receptive și descurcărețe după menstruație

În schimb, când nivelul de hormoni crește, este activată memoria, femeile rețin mult mai bine detaliile, cuvintele și gesturile celor din jur. Explicația constă în faptul că hormonii feminini stimulează hipocampusul și amigdala, două zone din creier asociate cu amintirile și emoțiile.

Și tot în perioada în care crește nivelul de hormoni, femeile folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a rezolva diverse probleme și situații cu care se confruntă zi de zi. Spre deosebire de femei, bărbații gândesc mai ”liniar” și folosesc de obicei o anumită zonă pentru a rezolva problemele. Aceasta este concluzia la care a ajuns dr. Markus Hausmann în urma unor studii încheiate în anul 2002.

Faptul că avem șansa să folosim concomitent mai multe zone din ambele jumătăți ale creierului duce la o suplețe și o mai mare rapiditate în gândire. ”Când folosim mai multe zone din creier în decursul unei luni, acestea fiind mai mult sau mai puțin activate, acest lucru ne ajută să descoperim mai multe soluții pentru a rezolva o anumită problemă”, a subliniat dr. Hausmann, neuropsihiatru în cadrul Universității Durham.

Data viitoare când te supără menstruația, adu-ți aminte că, înainte de ovulație, ești mult mai atentă, mai inteligentă și receptivă și vei găsi mai ușor soluțiile de care ai nevoie.

sursa: www.bbc.com

sursa foto: 123rf.com