InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de pasăre ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 37 de produse, de la mai multe mărci comercializate în România. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere ingredientului principal:

  • 56.76% au în compoziție prim ingredient ficatul de pasăre
  • 40.54% au în compoziție prim ingredient apa
  • 2.70% au în compoziție prim ingredient alt tip de carne

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 18.92% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 18.92% au în compoziție slănină
  • 16.22% au în compoziție șorici
  • 5.40% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc și slănină
  • 2.70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de pasăre:

  • 64.86% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 9:

  • 2.70% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 8.11% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 5.40% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 2.70% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 21.62 din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24.32% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 35.13% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari, tipurile de aditivi regăsiți frecvent sunt:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
  • 33.33% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
  • 20.83% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407);

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 4.3g și 30g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.5g și 12g.
  • Cantitatea de glucide variază între 1.85g și 9.3g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 3.4g.
  • 56.41% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • Cantitatea de proteină se situează între 9g și 11.5g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de sare s-a situat între 1g și 1.6g.

În total au fost analizate 37 de produse, de la mai multe mărci comercializate în România. Cu ajutorul aplicației InfoCons, care se descarcă gratuit, poți afla numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasă, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective. Hotnews.ro publică lista compeltă a mărcilor de pate de ficat, care conține cele mai puține E-uri sau deloc.

Citește și: O femeie e în comă, din cauza cremei de față pe care o folosea. Iată ce conținea aceasta

Citește și: Bacon și cu ce? Ai idee ce conține baconul pe care îl savurezi? Știi câte E-uri are?

Citește și: Pateu de casă