►Preparate mai atractive

„În primul rând, trebuie să li se acorde detaliilor o atenţie cât mai mare. Prezentarea felurilor de mâncare trebuie făcută într-un mod plăcut ochiului: garniturile de legume oferă această oportunitate prin multitudinea de culori, texturi şi arome, păstrate foarte bine dacă metoda de preparare este cea potrivită (la abur sau pe grătar), de exemplu”, după cum spune Robert Voicu, Chef UFS. Apoi, la fel de important este modul de aranjare în farfurie: creativitatea scoate în evidenţă atributele preparatului, inclusiv prospeţimea ingredientelor.
De asemenea, contează varietatea felurilor de mâncare: pot fi alternate preparatele de pui cu cele de porc, vită, peşte ori legume.
„Metodele de preparare simple şi folosirea condimentelor care sporesc savoarea sunt trucuri prin care mâncarea sănătoasă poate deveni mai atractivă”, adaugă bucătarul.
Un exemplu ar fi peştele: deşi este foarte sănătos şi reprezintă o bună sursă de grăsimi benefice, nu este apreciat de toată lumea. Încearcă totuşi să pregăteşti un file de peşte la cuptor cu o garnitură de legume la grătar şi cu un sos special de busuioc (frunze de busuioc, ulei de măsline, parmezan şi chiar muguri de pin).
Cu puţină atenţie şi creativitate, servirea mesei poate deveni un ritual frumos, deosebit, axat pe detaliile pregătirii şi pe savurarea produselor. Mâncarea sănătoasă poate deveni astfel un obicei, dacă şi aspectul va fi cât mai atractiv, indiferent că ne referim şi la cei mai pretenţioşi gurmanzi.

ALEGERI INTELIGENTE

Pentru a face alegeri culinare corecte este necesar să avem la îndemână câteva informaţii legate de ingredientele folosite la prepararea mâncării. „E foarte important ca ingredientele să fie de
calitate, iar preparatul final să fie echilibrat ca şi conţinut de proteine, lipide şi glucide”, spune cheful Robert Voicu. Mai mult, modalitatea în care a fost pregătită mâncarea trebuie şi ea avută în vedere – prăjirea fiind mai puţin indicată. Pregătirea la cuptor, pe grătar sau la abur sunt mult mai indicate. „Ingredientele cu potenţial alergen – nucile, peştele – trebuie menţionate întotdeauna”, declară nutriţionista Rodica Tenu. „La restaurant, ar fi util să ştim numărul de calorii conţinut de o porţie, cât anume reprezintă din totalul de calorii care trebuie consumat zilnic, dacă preparatul respectiv se încadrează în recomandările pentru o dietă echilibrată sau dacă este un preparat foarte consistent, care nu ar trebui asociat cu alte feluri de mâncare”, a mai adăugat nutriţionista.

ŞTIAI CĂ…

… potrivit unui studiu recent, persoanele care iau deseori masa în oraş consideră că mâncarea sănătoasă din meniuri este de regulă neatrăgătoare, nesăţioasă şi scumpă? Acelaşi studiu a indicat că ceea ce îi determină pe oameni să comande mâncare ceva mai sănătoasă sunt descrierile şi imaginile apetisante din meniuri.

Credit foto:stocksnap.io