Luminozitatea unei locuinţe a devenit în ultimii ani, pe lângă locaţia unde este amplasată, un criteriu extrem de important în decizia de cumpărare şi, implicit, în stabilirea preţului de vânzare. 

Faptul că lipsa luminii naturale favorizează apariţia mucegaiului era motivul principal, până nu demult, al oamenilor care evitau apartamentele orientate către nord. Însă, în timp, acest motiv a fost surclasat de dorinţa de a avea încăperi luminoase, scăldate un număr cât mai mare de ore în razele soarelui, imagine care ne relaxează ochii şi mintea, creându-ne o stare de bine. Totodată, pentru a beneficia de o ambianţă plăcută, trebuie ca şi restul elementelor de design interior să fie în aceeaşi notă. Dacă nu apelăm la un designer de interior, putem căuta online cât mai multe resurse, precum ideile Tarkett, ce ne ajută să înţelegem particularităţile elementelor principale dintr-o încăpere şi să ştim să le combinăm corect pentru a crea o imagine de ansamblu armonioasă. 

Iată care sunt cele mai utile trucuri la care putem apela atunci când ne dorim să oferim casei noastre cât mai multă luminozitate:

Ferestre cât mai mari

Lumina naturală este acum un criteriu după care oamenii îşi aleg orientarea casei atunci când decid să o construiască. Şi, în cele mai multe cazuri, aceştia aleg să monteze ferestre cât mai înalte, precum cele din clădirile emblematice ale Parisului, pentru a beneficia de cât mai multă luminozitate. Dacă până nu de mult gospodinele înlocuiseră perdelele şi draperiile masive cu jaluzelele verticale, iată că acum acestea au revenit din nou în casele noastre. Astfel, vom vedea tot mai des la multe locuinţe perdele albe, bej sau ivory, fine şi transparente, ce aduc camerei nu doar lumina de afară, ci şi un plus de eleganţă. 

Efectul oglinzii 

Efectul oglinzilor este foarte important într-o încăpere care, fie nu are dimensiuni generoase, fie nu dispune de suficientă lumină naturală sau are ambele lipsuri. Astfel, dacă optăm pentru o oglindă mare sau câteva oglinzi mai mici, în combinaţie cu o culoare deschisă şi caldă a pereţilor, efectul va fi unul major, reflectând fiecare rază de lumină existentă. Suplimentar, putem monta o sursă de lumină în imediata apropiere a oglinzii, pentru ca aceasta să fie reflectată spre mijlocul încăperii, sporind astfel iluminarea acesteia. 

Culoarea mobilierului 

Orice culoare închisă a decorului dintr-o cameră îi va ştirbi acesteia din spaţiu şi luminozitate. Dacă dimensiunea camerei nu este una generoasă, este recomandată evitarea culorilor închise pentru piesele mari de mobilier. Pentru a crea impresia unui spaţiu amplu şi luminos, camerele acestea trebuiesc mobilate cu piese simple, minimaliste, în culori calde şi deschise şi în număr cât mai mic. 

Corpuri de iluminat simple

Deşi pe piaţă regăsim o multitudine de produse de iluminat, cu design cât mai amplu, atunci când ne dorim să aducem mai multă lumină într-o încăpere avem nevoie de corpuri de iluminat cât mai simple şi de mici dimensiuni. Dacă respectiva încăpere beneficiază de un tavan înalt, atunci putem instala o lustră cu braţe ample, deoarece aceasta nu va micşora vizual spaţiul atât cât să fie supărător. 

Fie că avem suficientă lumină naturală şi vrem doar să o punem în valoare, fie că este nevoie să apelăm la câteva trucuri pentru a spori luminozitatea unei încăperi, avem la dispoziţie pe piaţă o multitudine de produse şi materiale de care ne putem ajuta. De asemenea, tipul luminii becurilor pe care le alegem pentru fiecare cameră contribuie semnificativ la ambianţa pe care ne dorim să o creăm. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Articol publicitar realizat în colaborare cu Tarkett