Citește și: 9 trucuri ingenioase pentru viața de zi cu zi. Nici nu îți vine să crezi ce simple sunt!

 

Când se poate spune că ești dependentă de telefonul mobil?

Există semne clare, susține DiGregorio, care avertizează asupra instalării dependenței de telefon. Primul este starea de nesiguranță și lipsă de control pe care începi să o resimți dacă rămâi fără baterie la telefon sau dacă îl uiți acasă. Dar iată lista celor 10 simptome că ai devenit sclava telefonului mobil:

  1. Dacă de-a lungul zilei efectuezi 300 de activități pe telefon – sms-uri, apeluri, jocuri, verific mailuri, urmărești știrile zilei-, atunci lucrurile sunt clare: ești dependentă.
  2. Atunci când, chiar în timpul liber sau în vacanță stai mai bine de jumătate din aceste perioade cu telefonul mobil în mâini.
  3. Dependența de telefon are și efecte fizice: dureri de cap, vertijuri, dezorientare .
  4. Când ești extrem de atașată și emoțional de telefon. Femeile care-și curăță non-stop ecranul sau carcasa de amprente sau impurități au un astfel de atașament exagerat.
  5. Dacă folosești smartphone-ul pentru a-ți satisface nevoi afective emoționale.
  6. Când se instalează o stare de panică  sau o stare anxioasă dacă te afli departe de telefonul tău, chiar și într-o ședință.
  7. Când folosești gadgetul pentru a relaționa cu ceilalți chiar dacă ar fi mult mai simplu să o faci în persoană
  8. Când folosești telefonul pentru a controla o relație afectivă/amoroasă.
  9. Când folosești telefonul în momente extrem de nepotrivite, inventând minciuni pentru a putea afce acest lucru.
  10. Când te trezești cu noaptea în cap și îțși cauți telefonul pentru a verifica dacă există mesaje sau e-mailuri.

Cine sunt cele mai predispuse la a deveni dependente de smartphone?

 

Conform specialiștilor, acest fel de dependență nu ține cont de pătura socială sau de gen. În mod cert, însă, cei mai vulnerbaili sunt adolescenții. Potrivit ultimelor studii, ei pot petrece chiar și 10-12 ore cu ochii în ecranul telefonului. Părinții ar trebui să controleze acest lucru cu mai multă atenție și să limiteze accesul, chiar dacă riscul de a avea un conflict este foarte mare.

Citește și: