Multe ritualuri de magie albă sau neagră sunt legate de aceste flori aurii, flori de sânziene sau de zâne bune. În lumea satului de odinioară, sânzienele aduceau iubirea, protejau casa și familia, se puneau la icoane și se purtau cu cinste de femeile frumoase. Multe credințe s-au pierdut, dar s-au păstrat cele mai puternice și cele mai semnificative, iar câteva dintre cele mai vechi ritualuri se practică și azi, pentru că forța lor magică nu a pierit.

De ce e bine să împletești cunună din sânziene

Florile verii și ale soarelui, sânzienele au puteri sporite dacă sunt duse la biserică în ziua Sf Ioan Botezătorul și apoi împletite în cunună.

Ele simbolizează astfel soarele, căldura binefăcătoare și energia care protejează întreaga natură. Fetele tinere trebuie să poarte cununa de sânziene ca să atragă dragostea și apoi să o pună la fereastră sau la ușa casei pentru a-și proteja familia de necazuri și rele.

Chiar dacă trăiești la oraș, tot e bine să aduci acasă o cunună de sânziene și să o pui noaptea la fereastră. Dacă a doua zi o găsești plină de rouă, e semn de bun augur și vei fi sănătoasă și luminoasă tot anul. Dacă florile din cunună sunt uscate și ofilite, e semn rău și trebuie să te îngrijești mai bine de tine.

Crucea din sânziene

În zonele tradiționaliste din țară se mai păstrează încă obiceiul de a împleti și cruci din flori de sânziene. Și acestea sunt luate la biserică, la slujbă, iar preoții le stropesc cu apă sfințită. Apoi sunt aduse în casă la icoane sau le fereastră, unde au rolul magic de a alunga bolile și suferințele și toate ispitele care ar putea vătăma familia.

Crucea de sânziene se scufundă și în apă și apoi se pune la uscat. Este un ritual simbolic al botezului și se consideră că aceasta spală relele și necazurile din trecut și că primenește sufletul, iar cel care poartă crucea are mai mari șanse să își împlinească dorințele pe viitor.

Ce se face cu sânzienele uscate

Multe femei pun la uscat flori de sânziene pentru fumigații. Se crede că fumul acestor flori magice purifică aerul și casa, alungă bolile trupului și aducea liniștea în casă.

Din florile uscate se mai pregătesc decocturi pentru baie, ca să fii mai frumoasă și mai sănătoasă, să faci copii sănătoși și să fii iubită.

sursa foto: 123rf.com