„Mai e rai” zice o vorbă veche. Nu degeaba, căci acum florile înveselesc fiecare colţ de natură. Şi puţini mai sunt aceia care ştiu că în Florar se serbează Armindenii. E un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor şi animalelor. Pe vremuri, i se mai spunea „ziua pelinului” sau „a beţivilor”. Ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug, spală-te pe faţă, dis-de-dimineaţă, cu rouă, ieşi să petreci la iarbă verde şi bea vin pelin. Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uşi şi la porţi, menite să aducă noroc şi bunăstare, să apere casa de forţele răului. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiţia, se spune că animalele şi stăpânii lor se îmbolnăvesc.

Fereşte-te de cele rele!

Pe 6 mai, se „ține” Iurea, zi în care se împodobesc casele cu ramuri de nuc sau de stejar, pentru a fi feriţi locatarii de boală, de blesteme, de cumpene grele. Ca să nu-l superi pe Gherman, cel ce alungă norii și ploile, pe 12 mai, nu munci la câmp ori în grădină, nu coase, nu spăla și nu te pieptăna! Tot cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat şi Ioan Fierbe-Piatra, pe 25 mai. Altminteri, o să ai cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.

Nunți cu ghinion?

De ce se crede că mai e luna aducătoare de divorţuri? Dacă ar fi să ne luăm după superstițiile englezilor, ei cred că luna mai aduce ghinion nu doar celor ce se căsătoresc, ci şi celor născuţi în ea. Deși azi nimeni nu mai crede în astfel de superstiţii, în afara granițelor estice ale Europei, la noi, se mai crede în Iele. Duhurile lor cutreieră, cinci săptămâni după Paşti, influenţând în rău orice început. Însuşi Ovidiu scria că „nu e de bun augur pentru mariajul văduvei sau al virginei. Cea care se căsătoreşte atunci, nu va rămâne mult nevastă”. Mai aproape de zilele noastre, se spune că luna mai e luna extremelor, că nunta făcută acum poate fi ori de bun augur, ori un eşec. Totuşi, pe 21 mai, se serbează Sfinţii Constantin şi Elena, protectorii familiei, o dată foarte potrivită pentru nuntă. În plus, conform tradiţiei, în orice moment din an, mirii sunt protejaţi de toate relele prin cununia oficiată în biserică.

Sursa foto: Flickr.com