Mutarea în casă nouă, schimbarea domiciliului sau pur și simplu dorința de purificare sunt numai câteva dintre motivele pentru care sfeștania este necesară. O vorbă veche spune că „Omul sfințește locul”. Dar tot el este cel care și întinează, urâțește, murdărește locul, prin sufletul lui încărcat negativ. De aceea, la fel cum orice credincios se purifică spiritual, periodic, prin post și spovedanie, așa și casa lui trebuie curățată de rele prin sfeștanie. Apa sfințită și rugăciunile speciale ale preotului alungă din casă răul adus de păcatele celor ce locuiesc în ea, de oamenii răuvoitori sau invidioși care-i trec pragul, de duhurile rele.  Prin săvârșirea periodică a sfeștaniei se resfințește casa și toate lucrurile din ea, după un timp în care greșelile noastre le-au întinat.

Ce este sfeștania?

Slujba Agiasmei mici sau Sfințirea cea mică a apei este cunoscută în popor drept sfeștanie. Aceasta se săvârșește de către preot în casele credincioșilor cu diverse ocazii sau ori de câte ori aceștia o cer. Slujba cuprinde sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor, precum şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei, pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea. Mai nou, unii oameni solicită preoților și sfințirea autoturismelor, imediat după ce le achiziționează. Însă, slujba nu se poate efectua oricum. Înainte de toate, locatarii casei trebuie să țină post sau măcar să se spovedească. Nu este bine să se certe, să țină dușmănie sau să păcătuiască în vreun fel. Dacă nu există posibilitatea de a fi zugrăvită, casa trebuie neapărat curățată în detaliu, debarasată de vechituri nefolositoare. Căci sfeștania nu va avea efectul scontat, dacă locuința este plină de murdărie. Pe vremuri, credincioșii chemau preotul pentru sfeștanie în prima zi a fiecărei luni. Acum, ar fi indicat ca măcar o dată pe an să se întâmple acest lucru în fiecare casă. Apoi, timp de 7 zile după sfințirea casei, se stropește peste tot cu agheasma rămasă de la sfeștanie. Este bine să se și bea câte puțin în fiecare dimineață, pe nemâncate, după ce se ia anafura.

Cum ne pregătim

Cu timpul, oamenii au inventat tot soiul de ritualuri și superstiții, care nu au nicio legătură cu sfeștania în sensul ei bisericesc. Ca să nu te încurci în detalii inutile, iată ce trebuie să faci pentru sfințirea casei. În primul rând, vei pregăti o măsuță, pe care așterni o față de masă nouă. Așezi măsuța către est și pe ea vei pune un castron cu apă, un mănunchi de busuioc, un sfeșnic cu 3 lumânări din ceară curată, tămâie, un pomelnic cu numele celor care locuiesc în casă și ale celor dragi, care vizitează des familia. Dacă sfeștania se face pentru prima dată în casa respectivă, se va pune pe masă și un recipient mic cu ulei și un bețișor cu vată la capăt. O icoană trebuie să fie și ea acolo. Cât timp preotul spune rugăciunea, toate ușile trebuie să fie larg deschise. Sfeștania se poate face oricând este necesar, indiferent de momentul zilei.

Casa nesfințită e ca și omul nebotezat.

Sursa foto: Flickr.com