Ziua lupilor trebuie respectată

Odată cu sărbătoarea creștină a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie, în popor se păstrează cu sfințenie un obicei străvechi, și anume Sărbătoarea lupilor sau Sânpetru de Vară. Sfântul Petru este cel mai iubit şi respectat sfânt, patronul agricultorilor, cel ce ţine grindina şi stăpâneşte piatra. Mai mult, se spune că tot el ar fi și patronul lupilor, singurul care poate ține fiarele în frâu. De aceea, cei care ţin această sărbătoare vor fi apărați de lupi, la fel ca și turmele de oi și cirezile de vite.

Ține post, ca să-ți fie bine!

Ca şi celelalte perioade de curăţenie sufletească şi trupească de peste an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel e un prilej însemnat de înălţare spirituală pentru toţi credincioşii. Spre deosebire de alte posturi de peste an, acesta nu e unul aspru. Din cărţile bisericeşti aflăm că lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără untdelemn, marţea şi joia avem voie să adăugăm ulei şi puţin vin, iar sâmbăta şi duminica ne putem înfrupta din carnea de peşte. Încă de prin secolul al IV-lea se ţine acest Post de vară, obişnuit la începuturi numai în cercurile monahale şi răspândit apoi printre toţi credincioşii. Sfânta Scriptură ne spune că Însuşi Iisus Hristos a ţinut post, învăţându-şi ucenicii că rugăciunea are un rol-cheie. Oamenii mai ţin acest post pentru a fi sănătoşi şi apăraţi de foamete şi grindină, dar şi pentru binele animalelor din ogradă. Foarte important este să nu se încheie căsătorii în această perioadă.

Crede și nu cerceta

Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure. Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie. În această lună e vremea semănatului la ridichi şi gulii de toamnă, la conopida de iarnă şi a celui de-al doilea săpat la vița de vie.

Sursa foto: pixabay.com