Mâncarea are rostul ei

Îți amintești cum îți spunea bunica să mănânci tot din farfurie? Se crede că nu e bine să laşi mâncare în farfurie, pentru că vei avea parte de un soţ urât sau că te va părăsi bărbatul. Se spune despre cei ce intră într-o casă şi găsesc gazdele la masă, în bucătărie, că vor avea o soacră afurisită. De sunt la masă în altă parte, înseamnă că soacra e în putere și va trăi mult. Dacă mănânci colţul pâinii, vei fi pe placul soacrei. Sarea sau piperul vărsate pe masă atrag cearta. Dacă scapi sarea sau piperul pe jos, adună-le şi aruncă-le peste umăr ca să nu ţi se mai întâmple nimic rău. Peştele trebuie mâncat întotdeauna de la cap la coadă. Şi nu gusta mămăliguţa de pe făcăleţ, căci vei fi diziluzionată în dragoste. Pune-ți ție prima lingură din mămăligă, ca să nu te cerți cu bărbatul și tot cu acest scop, ai grijă să nu scapi prea multă sare. Nu soarbe ciorba direct din polonic, din oală, dacă nu vrei să ai bărbat urât. Dacă mănânci direct din oală, se spune ori că vei rămâne nemăritată, ori că la nunta ta va ploua. Când găseşti un iadeş, rupe-l cu cineva. Cel care va rămâne cu partea mai lungă îşi pune o dorinţă ce se va împlini. Aduce ghinion dacă felia de pâine unsă cu ceva cade cu partea unsă în jos. Nu e de bine nici să tai pâinea la ambele capete odată. Înainte de a tăia o felie de pâine, fă un semn al crucii pe ea. Aduce ghinion să pui pâinea pe masă cu susul în jos după ce ai tăiat o felie din ea.

Vesela și tacâmurile „vorbesc”

E semn rău să torni apă în paharele în care se mai află încă lichid. Dar dacă verşi vin din greşeală, e semn bun. Dacă o furculiţă cade pe podea, anunţă vizita sau telefonul unei femei. Dacă pică un cuţit, este vorba despre un bărbat. Dacă pică o lingură, atunci veştile vor fi de la un copil sau un tânăr.
O lingură încrucişată cu o furculiţă înseamnă fericire urmată de necaz. Cuţit primit cadou de la iubit anunţă că dragostea lui se va sfârşi curând. Dar un cuţit aşezat pe podea, sub patul unei femei care naşte, face ca naşterea să fie mai uşoară. Nu lăsa cuţitul cu tăişul în sus că vei isca o ceartă. Aduce ghinion să găseşti, să primeşti sau să întinzi cuiva un cuţit cu lama înainte. Dacă cineva iţi dă cadou cuţite, oferă-i monede în schimb, altfel prietenia voastră se va sfârşi. Dacă nu găseşti ceva după ce ai căutat temeinic prin casă, întoarce o oală sau un borcan cu gura în jos şi imediat lucrul pierdut va apărea. Aduce ghinion să spargi o farfurie nouă.

Sursa foto: wikimedia.org