Relația s-a degradat în timp, așa că va fi nevoie de mai mult timp pentru a o restabili. Psihoterapeutul Tedy Creștin este sceptic în ce privește rapiditatea schimbării. ”Nu știu dacă exista metode rapide de salvarea relației care s-a degradat în decursul timpului. Este exact ca și întrebarea despre metode rapide de slăbit. În plus, un cuplu are două persoane și întrebarea este dacă amândouă doresc să redreseze relația”, spune specialistul.

Totuși, există lucruri pe care unul sau amândoi le pot face pentru a salva legătura dintre ei și pe care le pot face de urgență. Urmează, apoi, o lungă perioadă de recuperare.

Momente de liniște

”În general, o persoană își dorește mult mai mult să redreseze relația și o alta mult mai puțin”, constată psihoterapeutul care te sfătuiește, în cazul în care tu ești cea care dorești să salvezi căsnicia să-ți pui o întrebare extrem de simplă: ”Ce pot face eu ca să îmbunătățesc relația chiar dacă partenerul nu cooperează?” Apoi, îți poți lua un interval de timp, să zicem o săptămână sau o lună în care vei depune toate eforturile pe care le consideri utile. În acest timp, vei observa ce se întâmplă. Partenerul intră și el în joc? Observă aceste eforturi și se străduiește și el? Relația se îmbunătățește? În paralel, încearcă să-l atragi să faceți împreună cât mai multe acțiuni plăcute pentru amândoi, la care veți participa împreună și de care să vă bucurați. E important ca în acele momente să nu vă certați și să nu existe dispute.

Citește și: Elementul surpriză din toate cuplurile fericite. Secretul unei relații fericite

Metode rapide de salvarea relației: Restabilirea comunicării

Pentru a restabili comunicarea pe fondul unor neînțelegeri și greșeli reciproce, este necesar să-ți asumi partea ta de vină. Da, sigur, „el a făcut și a dres” și, dacă n-ar fi fost așa, lucrurile ar fi stat mult mai bine. Dar atitudinea asta și, mai ales, vorbele de reproș, nu vă vor apropia din nou unul de celălalt. Dacă poți să îți aduni puterile (pentru că, da, va fi greu) și îți asumi partea ta de vină, fiind deschisă discuțiilor, este posibilă schimbarea. Atunci când discutați, alege să vorbești calm. Dacă îi vei vorbi pe un ton cald, calm, cel mai probabil că așa va face și el. Astfel, veți reuși să comunicați.

Metode rapide de salvarea relației: Discuții sincere

Ar fi bine să petreceți mai mult timp împreună. Dacă există divergențe stabiliți un timp în care să le discutați. În acest caz, poate fiecare va dori să-și spună ”of-ul”, dar să nu-l asculte pe celălalt. Hotărâți, de comun acord, să vă acordați unul altuia un număr de minute în care să vorbiți. Încearcă să îl înțelegi cât mai bine. Pune-i întrebări să vezi dacă ai înțeles bine și abia apoi dă-i răspunsul. De multe ori, avem tendința să nu îl ascultăm pe celălalt, ci să ne concentrăm în gând pe formularea răspunsului.

Idei pentru împăcare

Surprinde-ți partenerul cu ceva ce-i place. Cumpără-i o carte scrisă de autorul preferat, bilete la un eveniment sportiv, gătește felul lui favorit de mâncare etc.

Programați-vă un timp în care puteți vorbi unul cu altul și să puteți să vă dați toată atenția. Nu ar trebui să aveți și alte lucruri de făcut. Închideți televizorul și telefoanele mobile.

Aduceți-vă aminte de cum era atunci când v-ați cunoscut, ce anume v-a atras unul la celălalt. Dacă e posibil, revizitați locul primelor întâlniri. Ascultați muzica pe care o ascultați atunci. Va aduce o parte din magia trecutului în prezent.

Faceți fiecare o listă a calităților partenerului și a ce apreciați unul la celălalt. Împărtășiți unul altuia ce ați scris. 

Ține-te de cuvânt. Dacă ai spus că faci un anumit lucru, nu uita sau nu amâna.

Citește și: Resurse pentru o căsnicie la ananghie. Așa îți salvezi relația!

Metode rapide de salvarea relației: Cooptarea partenerului

”Pe termen lung, nu există reușită fără cooptarea partenerului. Dacă eforturile inițiale ale celui care dorește să redreseze relația nu primesc răspuns, atunci problemele sunt mult mai grave decât se credea și poate el nu mai este dispus să redreseze relația.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă eforturile depuse dau roade și bărbatul începe să le observe și să le aprecieze, avem un pas înainte. O altă etapă ar fi reconstruirea comunicării și a încrederii unul în celălalt, ca să poată vorbi sincer și real despre ce își doresc unul de la celălalt și de la relație,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com