Să rămâi într-o relație sigură, care îți oferă stabilitate sau să spui ”da” necunoscutului, riscului și – poate – fericirii? – s-ar putea întreba cineva. Dar, de cele mai multe ori, aceleași sentimente le-a avut și pentru acel care îi este acum soț, dar, cu timpul, s-au estompat. Căsnicia s-a erodat între treburile casnice și grijile zilnice (copii, credite etc.). S-ar putea întâmpla la fel cu bărbatul care azi pare un adevărat Făt-Frumos.

Tentația unui nou început

”Unii sunt de părere dragostea e opțiune și autosugestie”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Adică tu alegi pe cine iubești, nu te lovește săgeata lui Cupidon, așa, din întâmplare. ”Deci, pe baza acestei teorii, dacă ai ales deja pe cineva și nu ai alte motive să divorțezi, rămâi cu cel cu care ești și faci în așa fel încât să-ți placă drumul parcurs cu el”, spune specialistul. Se mai întâmplă și ca, atunci când te îndrăgostești de altă persoană, în timp ce ești deja casatorită, cel nou pare mai interesant. În lumina emoțiilor puternice simți ceea ce nu ai mai simțit de mult: că trăiești cu adevărat”. Pe cel de acasă îl vezi nebărbierit și în tot felul de situații mai bune sau mai puțin bune. În schimb, celălalt este mereu aranjat, miroase frumos și îl zâmbește. Dar uiți că asta e doar pentru că nu vă vedeți tot timpul.

Plictisită de rutină

Psihologul vede câteva motive pentru care ai prefera o nouă relație, cum ar fi că ești plictisită de rutină sau că dorești să vezi dacă mai poți cuceri un bărbat. ”Sentimentul în sine poate fi autentic în manifestare. Adică, te simți cu adevărat îndrăgostită, dar nu poate garanta nimeni că va fi la fel pe termen lung. Nu poți să fii sigură că nu vei ajunge în același impas și cu noul iubit, după o vreme. Când vei vedea că începe să se comporte ca «fostul» sau să iasă din tiparul frumos cu care te-ai obișnuit, vei începe să regreți și să trăiești sentimentul că te-ai înșelat. Se creează un gol în suflet care va fi umplut de un altul… și tot așa”. Ai putea lua sentimentele tale pentru un alt bărbat ca pe un semnal că ceva nu funcționează bine în căsnicia ta. Dar, până să iei hotărârea să te desparți și să dai curs ”ispitei”, ar fi bine să vezi ce nu merge, ce lipsește, ce ai putea schimba, dacă și cum poți găsi împlinirea în relația actuală.

Romantism regăsit

Ar fi bine să discuți cu soțul tău despre care îți sunt așteptările, sentimentele și despre lucrurile care te îngrijorează sau te nemulțumesc, însă fără a-i face reproșuri. Este foarte important și să petreceți timp împreună. Dacă de ceva vreme nu faceți decât să ajungeți obosiți acasă și să vă vedeți fiecare de treaba voastră nu e de mirare că relația voastră scârțâie. Oricât ar fi de greu, vă puteți găsi momente să stați de vorbă cu televizorul închis sau să faceți o plimbare. Un week-end petrecut departe de casă este un alt prilej de a vă reîmprospăta legătura. O vacanță într-un loc care să vă aducă aminte de începuturile legăturii voastre ar fi ideală. Dar merge și să pui melodia voastră preferată din trecut și să dansați în sufragerie. Și așa, romantismul poate să se reînfiripe între voi. Apropierea de o persoană are mai multe etape. Chiar dacă între voi totul pare să se fi spus deja, există lucruri noi, există schimbări în fiecare dintre voi care merită să fie cunoscute.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Evită capcanele!

”Adu-ți aminte ce te-a determinat să te căsătorești cu soțul tău, de ce îl doreai pe el și nu pe altcineva. Caută-i punctele bune și nu pe cele rele. Discută cu el despre ce te nemulțumește și cum ai vrea să se îndrepte. Caută-ți fericirea lângă cel ales și depune eforturi să o capeți. Ea nu este un dat, se construiește, în timp, împreună. Dacă actualul soț este violent cu tine, te neglijează, te înșală sau ești într-o altă situație de acest gen, te sfătuiesc să îți faci ordine în viață înainte de a te implica într-o nouă relație. Există riscul să dai «din lac în puț» dacă încerci să te refugiezi în brațele altcuiva și nu te gândești bine îniante ce faci.”

 

Sursa foto: Flavio / flickr.com