Cel mai bine ar fi, dacă aveți în vedere plecarea la studii în alt oraș sau chiar în străinătate, să te gândești și la o pregătire practică pe lângă cea intelectuală. Ar fi bine să știe să gătească mâncăruri simple, rapide, dar sănătoase și cu ingrediente ieftine. Alte abilități de dorit sunt să știe să își facă singur curat, să găsească drumul într-un oraș necunoscut, să își organizeze bine timpul fără ca altcineva să îi impună un program etc. Trebuie să știe să își facă un buget și să cheltuiască banii în așa fel încât să nu rămână fără strictul necesar până luna următoare. Stabiliți de la început ce sumă îi puteți da voi lunar și ce alte surse de venit mai poate găsi – dacă este posibil să aplice pentru o bursă sau să își ia un job part-time.

Fii alături de el

Chiar dacă până acum a fost un copil bun și nu ți-a făcut necazuri, printre străini îl pot pândi amenințări și tentații noi. Fără să fii prea prăpăstioasă sau chiar să îi trezești interesul, discută cu el despre eventualele pericole. Ar trebui să aveți o relație suficient de deschisă ca să puteți discuta despre sex și relații care ar putea fi riscante, despre cum se poate proteja sau de ce să se ferească. Ar trebui să știe despre droguri și abuzul de alcool. Bine, sigur a vorbit cu colegii lui despre aceste teme sau chiar a mai încercat câte ceva, dar ar fi bine să aibă astfel de discuții și cu tine sau cu o altă persoană de încredere, de la care să aibă informații sigure și să afle riscurile pe care le implică.

Încurajări de departe

Faceți împreună bagajul și asigură-te să nu îi lipsească cele necesare. Nu uitați nici de fișa cu istoricul medical sau de trusa de prim ajutor. Dacă trebuie să-și facă un tratament sau anumite investigații periodice, amintește-i tu. În caz că este nevoie, fă-i asigurare de sănătate și află ce formalități trebuie să îndeplinească pentru a fi înscris la un medic de familie. Faceți un plan să țineți legătura – când și de unde veți vorbi. Încurajează-l pentru că este foarte probabil să treacă prin momente mai grele. Dar cu timpul se va obișnui.

AVENTURĂ STRESANTĂ

Photo credit: leppre / Foter / CC BY-ND

Deși poate părea o aventură pe care tânărul o așteaptă cu mare nerăbdare, trebuie să știți că plecarea generează foarte mult stres și anxietate – și asta de ambele părți. El poate întâmpina greutăți de adaptare, îi vor lipsi familia și prietenii. Dacă pleacă în străinătate, poate e speriat că nu stăpânește bine limba sau, chiar dacă o știe, să nu înțeleagă la început bine accentul. Și părinții experimentează trăiri contradictorii. Bineînțeles că au un sentiment de mândrie pentru că a fost admis la o facultate bună, dar și de teamă că îl scapă, că nu îi vor mai putea sări în ajutor repede, că își va face un anturaj nefericit etc. Păstrează legătura cu el fără să îl sufoci, mergi în vizită, ajută-l cu bani sau servicii. Neapărat ascultă-l înainte de a sări să-i dai sfaturi.

 

Credit foto:Footer.com