► Ce ai putea să faci

Așteaptă. Dacă, de exemplu, adolescentul a venit acasă la 12 noaptea, nu îl pedepsi chiar atunci. Poți să-i spui că ești supărată pe el și că veți vorbi dimineață. A doua zi încearcă să afli motivele pentru care a ajuns abia atunci, dar nu îl lăsa să te ducă de nas. Arată-i cu calm care sunt pericolele și cum ar trebui să procedeze altă dată. După aceea, spune-i și pedeapsa. Aceasta ar trebui ajustată în funcție de gravitatea faptei pe care a comis-o. Dacă doar îl pedepsești la nervi, nu va avea atât de mult impact cum ar fi după o discuție de genul acesta. Va conștientiza mai bine, iar tu nu vei mai fi în pericol să îl pedepsești pe nedrept.

► Nu emite mesaje negative

Dacă nu spui nimic și lași lucrurile așa, îi vei transmite copilului mesaje negative – cum ar fi că nu contează cu adevărat să faci binele, ci doar să pară că ai fost cuminte. Va fi dezamăgit și va încerca altă dată să te păcălească. Mai există posibilitatea de a deveni un adevărat „justițiar” și va reacționa ca și cum el e cel care trebuie să facă dreptate de acum încolo, sau va învăța „să se descurce și să nu mai facă decât ce îi convine lui. Dacă totuși recunoști, și el va avea curajul altă dată să-și recunoască poznele și va urma exemplul tău. Îi va părea rău și își va schimba în bine comportamentul. Faptul că ai procedat așa nu îți arată slăbiciunea, ci din contră”, ne informează psihologul.

► Nu reacționa la nervi

Dacă obișnuiești să îl pedepsești la nervi, încearcă să nu mai faci asta. Atunci când îți pierzi cumpătul ajungi mai degrabă să-l pedepsești prea aspru sau să te înșeli asupra vinovatului. După ce îți dai seama că ai exagerat, poți să recunoști și să diminuezi pedeapsa. Totodată, spune-i că asta nu înseamnă că de acum va scăpa de consecințele negative ale faptelor lui. Dar dacă doar ți-ai vărsat nervii pe el fără ca măcar să fi făcut ceva, atunci e nevoie să aveți o discuție și să remediezi situația.

► Nu există un singur vinovat

Se mai întâmplă și ca unii părinți să aibă preferați sau să considere vinovat doar copilul cel mare de câte ori se întâmplă ceva. Chiar dacă celălalt pare un adevărat îngeraș, cel pe care îl consideri tu a fi capul răutăților s-ar putea să nu aibă tot timpul inițiativa boacănelor. Fii mai atentă și încearcă să nu ai preconcepții cu privire la copiii tăi și să fii cât mai obiectivă posibil.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

RECUNOAȘTE CĂ AI GREȘIT

„Regula numărul unu este să îl tratezi așa cum ai vrea să fii tu tratată. În mod cert, dacă l-ai pedepsit pe nedrept, trebuie să recunoști că ai greșit și să îi explici care a fost raționamentul tău. Poate că nu-l va înțelege, însă va reține că ți-ai cerut scuze. Astfel va învăța că e bine să-ți recunoști greșelile. Va învăța că toți oamenii pot face erori și va discerne între bine și rău. Dacă nu recunoști, va crește cu îndoiala propriilor acțiuni, cu sentimentul că orice ar face nu contează. Aceasta va dăuna dezvoltării lui emoționale ulterioare.”